• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

NAJJEFTINIJE GREJANJE U PRELAZNOM PERIODU, ISPLATI SE ČAK I ZIMI: A evo koliko će vas koštati klima ako radi ceo dan

Autor Ivana Lazić

Tokom jesenjih dana mnoga domaćinstva dogrevaju se pomoću klima uređaaj i TA peći, do početka grejne sezone.

 Koliko troši grejanje na klimu i TA peć u prelaznom periodu Izvor: MONDO/Stefan Stojanović/Shutterstock

U prelaznom periodu dok sezona grejanja još nije počela, mnogi zagrevaju svoje stanove na struju, najčešće uz pomoć klima uređaja i TA peći. Mali su potrošači i brzo zagreju manje prostorije, ali ne treba zanemariti da i ovi potrošači mogu znatno uvećati račun ukoliko su konstantno upaljeni. Manje popularne su grejalice i druga pomagala, koje stručnjaci nikako ne preporučuju jer "gutaju" struju a greju samo dok su upaljeni.

Koliko troši klima

Prosečna klima troši, ugrubo, oko 1 kW struje, a ovih dana, i to u terminu kada se struja obračunava po višoj tarifi, one rade i 10 sati, a često i više. Na to koliko ona potroši struje utiče mnoštvo faktora - da li je nameštena da greje ili samo održava neku kućnu temperaturu, zatim kolika je prostorija u kojoj ona radi i kolika spoljna temperatura. Važan faktor je i izolacija objekta. Ako klima radi 10 sati dnevno, potrošnja je 91,62 dinara. To je nekih 2.750 dinara mesečno. U slučaju da radi 12 sati, mesečni trošak se penje na tačno 3.289 dinara.

Da biste se osigurali da klima vuče samo onoliko koliko mora, nije na odmet da proverite u kom su stanju filteri i spoljna jedinica klime, jer u slučaju da su zagušeni, uređaju će biti potrebno više vremena da zagreje prostoriju. S druge strane, struja se može uštedeti i kada se smanji temperatura. Samo na jednom sniženom stepenu može da se uštedi oko 3 odsto struje.

TA peć - za i protiv

Osim klima uređaja, jedan od manjih potrošača je TA peć, koja takođe može dobro da zagreje prostoriju a ne mora da bude uključena ceo dan.

Ako se peć uključuje noću kada je tarifa jeftinija, može se znatno uštedeti na računu. Tako peć sakuplja toplotnu energiju po nižoj tarifi, a "prazni" se kada vam je potrebno grejanje i kada je tarifa veća. Kako bi TA peć uvek radila kada je jeftina tarifa, savetuje se i nabavka specijalnih tajmera koji omogućavaju automatsko uključivanje.

Imajući u vidu da se građani koji u stanovima nemaju centralno grejanje, na TA peć greju i zimi, govori koliko je ovaj potrošač za domaćinstvo isplativ.

(MONDO/Kamatica)

Pročitajte i ovo:

Tagovi

Komentari 6

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

SRB

Za našu decu!

MICKO

@SRB to bi bas bilo lepo da je tako, deset kilovata nije 93 din, vec je do sada svaki kilovat naplacivan po 100 din. ja sam do sada trosio 350 kw skuple i 350 kw jeftinije to je 700 kw i racun je bio 7.000,oodin nemoze se racunati kilovat, a snaga + ostali nameti . podelite iznoc racuna sa utrosenim kw pa cete dobiti cenu kw.moja penzija je 19.500,oodin od koje zivimo ja i supruga, a obracunava mi se 250 din za postedjene potrosace !!!!!!!

Drugim rečima

Ako klima greje 10-12 sati svaki dan i mesečno potroši oko 3.000 dinara ili dnevno 100, to je tri puta manje od najjeftinije pakle cigareta, što znači da ne može biti skupo. Kvalitetsn hleb od 300-500 grama košta puno više od 100 dinara

special image