• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

VIRTUELNI STANOVI PRAVI HIT! Ljude sve više interesuju ove nekretnine - najjeftinija 2.000€!

Autor Nikola Todorović

Cena nekretnina u metaverzumu je izuzetno povoljna, ali dostiže i milionsku vrednost.

 Cena nekretnina u metaverzumu Izvor: MONDO/Uroš Arsić

Nekretnine u metaverzima dobijaju sve veću popularnost među investitorima. Ovde možete kupiti digitalne kuće, stanove i parcele, izgraditi sopstvene tržne centre i stambene komplekse. Američka kompanija GGTOOR kupila je od TCG Vorld više od 2.000 komercijalnih virtuelnih parcela. Ovaj posao iznosio je 102,3 miliona evra, a kompanija planira da preproda kupljene parcele. Američka investiciona kompanija "Curzio Research" kupila je 19 komercijalnih nekretnina u metaverzumu "TCG World" za pet miliona evra. U azijskom delu metaverzuma, kompanija će izgraditi sedište i održavati događaje sa svojim partnerima i kolegama.

Još jedan najveći posao u istoriji napravljen je u hongkonškom metaverzu "The Sandbok". Ovde je komad "zemlje" prodat za 4,23 miliona evra. Kanadska investiciona kompanija "Tokens.com" kupila je 116 virtuelnih parcela u metaverzumu "Decentraland" za 2,5 miliona evra. Kupljene zemljišne parcele se nalaze u četvrti Fashion Street. Ovde kompanija planira da izgradi virtuelne prodavnice odeće poznatih brendova. Cena zemljišne parcele je 1.594.369.998.405,63 evra. Ovo zemljište se takođe prodaje u Peščaniku. Metaverzum "Decentraland" nudi digitalne nekretnine i od 2.000 evra. Najskuplja nekretnina trenutno košta preko 2,9 miliona evra. Ovo je komad zemlje od korisnika malim slovima74. Takođe još nije dobio ponude od kupaca.

"Malo je verovatno da vlasnici ovih objekata računaju na pravi posao i kupca po takvoj ceni. Najverovatnije, žele da skrenu pažnju na svoj objekat. U proseku, stvarna vrednost nekretnina u metaverzumu se kreće od 10.000 do 300.000 evra", komentariše Plečko. Pored sajtova koji su najpopularniji kod investitora, u metaverzima možete kupiti kuće, stanove, pa čak i jahte. Na primer, prodaja najskuplje digitalne vile u istoriji metaverzuma procenjena je na 512 miliona evra. 

Od čega zavisi cena?

Kao i u stvarnom životu, najskuplja imovina u metaverzima je dobro locirana imovina, rekao je Andrej Safronjuk, generalni direktor investicione kompanije "Orient Group". Prema njegovim rečima, na cenu najviše utiču lokacija i zanimljivi objekti u blizini. "To može biti poznati bloger, sportista, muzičar, glumac ili političar, sredstvo može biti u vlasništvu poznatog brenda, što takođe privlači pažnju potencijalnih kupaca. Na primer, nepoznati kupac je kupio plac u metaverzumu 'The Sandbok' za 458.000 evra. Ovako visoka cena je zbog činjenice da se u blizini nalazi digitalni dom repera Snup Doga", rekao je Plečko.

Parcele sa dobrom lokacijom i zanimljivom istorijom mogu se ne samo prodati po višoj ceni, već i iznajmiti za onlajn događaje, precizirao je Safronuk. "Međutim, ne postoji dobro uspostavljena baza podataka, statistika, potpune informacije o transakcijama i cenama, kao ni razumljiva regulativa. Možete ulagati u meta-nekretnine samo na svoju odgovornost i rizik. Još uvek je teško nešto predvideti i razumeti cenu", zaključio je stručnjak.

"I velike kompanije i privatni kupci stiču nekretnine u metaverzima. Veliki igrači kao što su Samsung, Guči i Najk, koji brinu o svojoj reputaciji i održavaju status visokotehnoloških kompanija, stvaraju brendirane prostore u metaverzumu koji privlače pažnju pre svega bogatih kupaca", rekao je Plečko.

Pored velikih korporacija, koje takve kupovine najverovatnije vrše više zarad hajpa, mladi investitori mlađi od 35 godina koji već imaju iskustva u ulaganju u kriptovalute i često kupuju objekte za naknadnu preprodaju, objasnio je čelnik Orient grupe. Po njegovom mišljenju, nekretnine u metaverzima su za njih razumljivo i interesantno bogatstvo, koje doživljavaju kao dugoročnu investiciju. "Na primer, investitori koji su kupili virtuelno zemljište u metaverzumu pre godinu dana za 2.500 evra mogli bi da ga prodaju za 17.000 evra u januaru", rekla je Ekaterina Rumjanceva, osnivač Kalinka grupe.

(MONDO)

Pročitajte i ovo

Komentari 3

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Mile

Nadam se da im naplaćuju ozbiljan porez na idiotizam. Mislim živiš u sobici pitaj boga gde a na clodu imaš gajbu ns najboljoj lokaciji sa jahtom vezanom idpred. Čemu sve to?

Mrcela

Zna li se hoce li padati kvadrat?

Nik

@Mrcela Preselimo se svi u Metaverzum i to je to.. odosmo u k..

special image