• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

HITNO UPOZORENJE UJEDINJENIH NACIJA TIČE SE CELOG SVETA: Na ivici smo - Gore je od pandemije i ekonomske KRIZE iz 2008!

Autor Dejan Katalina

Izveštaj otkriva da ćeo se svet suočiti sa jezivim ekonomskim posledicama u svim aspektima života - od ekonomije preko trgovine do ratova.

 Ujedinjene nacije obvjavile izveštaj koji predviđa crni scenario Izvor: YouTube/UNCTADOnline/Printscreen

Ujedinjene nacije su objavile upozorenje da je svet „na ivici recesije“ i da bi zemlje u razvoju poput onih u Aziji mogle da podnesu najveći teret. Monetarne i fiskalne politike u naprednim ekonomijama - uključujući kontinuirano povećanje kamatnih stopa - mogle bi da gurnu svet ka globalnoj recesiji i stagnaciji, saopštila je u ponedeljak Konferencija UN o trgovini i razvoju (UNCTAD). Globalno usporavanje bi potencijalno moglo da nanese veću štetu od finansijske krize 2008. i pandemije koronavirusa u 2020. godini, upozorio je UNCTAD u svom Izveštaju o trgovini i razvoju za 2022. Svi regioni će biti pogođeni, ali zvona za uzbunu najviše zvone za zemlje u razvoju, od kojih se mnoge približavaju neizmirenju duga, navodi se u izveštaju.

"Moramo da upozorimo da smo možda na ivici globalne recesije izazvane politikom. Još uvek imamo vremena da se povučemo sa ivice recesije. Ništa nije neizbežno. Moramo da promenimo kurs. Pozivamo tada na pragmatičniju kombinaciju politika koja primenjuje strateške kontrole cena, vanredne poreze, antimonopolske mere i strože propise o špekulaciji roba. Ponavljam, pragmatičnija mešavina politika... Takođe moramo da uložimo veće napore da okončamo špekulacije cenama roba", rekla je generalni sekretar UNCTAD-a Rebeka Grinspan.

Izvor: YouTube/UNCTADOnline/Printscreen

Zemlje u razvoju finansiraju bogate

Prognoza je mračna u celom regionu, navodi se u izveštaju UNCTAD-a. Ovogodišnje povećanje kamatnih stopa u SAD smanjiće procenjenih 360 milijardi dolara budućeg prihoda zemalja u razvoju, isključujući Kinu, dok su neto tokovi kapitala za zemlje u razvoju postali negativni.

"Zemlje u razvoju sada finansiraju razvijene. Povećanja kamatnih stopa od strane naprednih ekonomija najteže pogađaju najugroženije. U oko 90 zemalja u razvoju ove godine su njihove valute oslabile u odnosu na dolar“, navodi se u izveštaju.

Istočna i jugoistočna Azija će imati stope rasta ispod onih u pet godina pre pandemije. UNCTAD očekuje rast istočne Azije od 3,3 odsto ove godine, u poređenju sa 6,5 odsto prošle godine. Skuplji uvoz i ublažavanje globalne potražnje za izvozom, kao i usporavanje Kine, takođe će izvršiti dodatni pritisak na taj deo regiona, navodi se u izveštaju. Dugovi rastu u južnoj i zapadnoj Aziji. Šri Lanka je zapala u državni bankrot, Avganistan je i dalje u dugovima, a Turska i Pakistan se suočavaju sa rastućim trškovima vezanim za obveznice.

Izvor: YouTube/WallStreetJournal/Printscreen

Politika da se ne meša u ekonomiju

Ova situacija je rezultat žurbe da se fiksiraju kamatne stope nakon godina ultraniskih stopa s kojima kreatori globalne politike, u tom periodu, nisu uspeli da podignu inflaciju ili da generišu zdraviji ekonomski rast, dodaje UNCTAD.

"Fokusiranjem isključivo na monetarnu politiku - bez rešavanja pitanja ponude u trgovini, energiji i tržištima hrane - kriza troškova života može se dodatno pogoršati. U uslovima trenutnih izazova u lancu snabdevanja i rastuće neizvesnosti, gde monetarna politika sama po sebi ne može bezbedno da smanji inflaciju, pragmatizam će morati da zameni ideološki konformizam u vođenju predstojećih političkih poteza", navodi UNCTAD.

Izvor: MONDO / Lana Stošić

Veći porezi za bogataše i ekstraprofitere

UNCTAD je predložio da zemlje razmotre mogućnost povećanja plata i nastave da otvaraju radna mesta. Takođe bi trebalo da bude više javnih ulaganja u ekonomsku i socijalnu infrastrukturu kako bi se povećala zaposlenost i produktivnost, poboljšala energetska efikasnost i smanjile emisije gasova staklene bašte. Vlade bi trebalo da razmotre poreske reforme, uključujući veće poreze na bogatstvo i ekstra prihode, smanjenje regresivnog poreza i rupa u zakonu i suzbijanje poreskih rajeva koji pogoduju firmama i pojedincima sa velikim bogatstvom, navodi se u izveštaju.

(MONDO)

Možda će vas zanimati

Komentari 48

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Trtttt

Pa zbog koga???? Zbog vas!

Milutin

Sve je to zbog sebičnosti, izopačenosti i pljačke državnih resursa i naroda. Ista bagra svuda, jedina briga im je da ne padnu s vlasti, da slažu i izmanipulišu dovoljan broj glasača da bi nastavili pljačku. Udruženi političari, bogataši, zabavljači i mediji. Stalno neki izgovori i laganje, a besomučna pljačka je sve veća. Svo bogatstvo koje su do sada nagomilali, mora da se podeli svima da prežive ili u obračun, otimanje i razračunavanje sa izopačenim krvopijama! O momentalnom nalaženju kompromisa i prekidu rata, ne treba ni pričati, to može da se reši za jedan dan.

Jovan

Kakva kriza ljudi. Zahvalite se zakonima Republike Srbije i privatnicima sto ides svaki dan na posao, radis 8 sati, zaradis toliko da imas za najam garsonjere i za racune. Ako hoces da jedes moras ici kod svojih na lonac ili traziti jos jedan posao. Ekonomski tigar Srbija.

special image