• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

VELIKA BANKA POGOĐENA SKANDALIMA - ŠTA ĆE BITI SA KLIJENTIMA?! Do petka moraju da pronađu 2 MILIJARDE, traže izlaz!

Autor Jana Desovski

Spekuliše se da je drugoj po veličini švajcarskoj banci potrebno između četiri i osam milijardi dolara kapitala ukupno.

 Credit Suisse banka iz Švajcarske u problemu zbog novca Izvor: MONDO/Profimedia

Druga najveća švajcarska banka, Credit Suisse, u ozbiljnim je problemima. Ima rok do petka, 27. oktobra, da otkrije kako će prikupiti 2 milijarde dolara, da pokrije svoje gubitke i kapital potreban da svoje poslovanje uskladi sa regulatornim zahtevima.

Problem za banku predstavlja finansiranje dela investicionog poslovanja banke, koji radi sa raznim hartijama od vrednosti pokrivenim hipotekama i drugom imovinom. Tamo je banka izložena sa 20 milijardi dolara u aktivi ponderisanoj riziku i još 75 milijardi dolara u izloženosti poluge. Procenjuje se da je neposredna finansijska rupa u Credit Suisse prilično velika. Spekuliše se da je drugoj po veličini švajcarskoj banci potrebno između četiri i osam milijardi dolara kapitala.

Međutim, navodno ima više zainteresovanih investitora. Banka se već obratila za pomoć investitorima sa Bliskog istoka. Prva na listi potencijalnih investitora ili kupaca, u zavisnosti od dogovora banke, je Uprava za investicije Katara. Prošle godine, nakon propasti Archegos Capital Managementa, ovaj investitor je već učestvovao u izdavanju 2 milijarde dolara konvertibilnih novčanica Credit Suisse.

Sledeće na listi su Mubadala Investment iz Abu Dabija i Državni investicioni fond Saudijske Arabije. Oni navodno već procenjuju mogućnost sklapanja ugovora sa bankom. Jedna ideja je da Credit Suisse proda svoje savetodavno i investiciono bankarstvo u SAD. Ovo bi bilo relativno lako izvesti s obzirom na to da tvrdi da upravlja imovinom od 146 milijardi dolara u Americi.

Uprkos svemu, analitičari Ulrihu Kerneru, izvršnom direktoru banke, ne daju velike šanse da uspe. On je osmislio plan pod nazivom 'Projekat Gane', prema kojem bi prodao deo imovine banke, uključujući hotel u Švajcarskoj i deo investicionog posla, kojim planira da prikupi dve milijarde dolara. Međutim, analitičari smatraju da to nije moguće samo na ovaj način.

Pored toga, banka se bori sa reputacijom skandala kroz koje je u poslednje vreme prolazila i, globalno gledano, veoma nepovoljnim momentom za traženje kupaca za svoju imovinu. Credit Suisse je stoga pozvao u pomoć Kraljevsku banku Kanade i Morgan Stanlei. Credit Suisse je uveren da bi najmanje 2 milijarde dolara bilo dovoljno za pokrivanje restrukturiranja i svih operativnih gubitaka u narednih nekoliko godina.

(MONDO)

Pročitajte i ovo

Komentari 9

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

ReDa

Ništa, rešenje je DIGITALNA VALUTA. Živi bili pa videli... Ionako žele da je uvedu na prečac preko noći...

beogradska seljačina

Velika banDa ...

Diego

što sad da radim?

special image