Srbi koji žive i rade u Austriji dobili su po 500 evra pomoći od države zbog visoke inflacije. Novčana pomoć države stigla je na kućnu adresu u koverti u vidu vaučera, koji se mogu potrošiti u trgovinskim radnjama ili unovčiti u banci. Za ovu vrstu naknade nije bilo potrebno izvršiti nikakvu prijavu, već je koverta sa obaveštenjem stigla na adresu svima koji imaju prijavljeno prebivalište u Austriji, uključujući i naše državljane.

"Nije bilo potrebno da se prijavim za ovu vrstu pomoći a uslov je bio da ste legalno u zemlji odnosno da imate prijavljeno boravište ili državljanstvo. Vlada je ovu pomoć najavila još letos, i sada je krenula isplata. Na kućnu adresu mi je stigla koverta sa obaveštenjem da taj iznos mogu da podignem u pošti, što sam i uradila", rekla je Milka koja živi i radi u Austriji.

"Iznos od 500 evra isplaćen je u vidu čekova po 50 evra koji mogu da se potroše u prodavnicama za kupovinu ili da se unovče u banci", kaže ona.

Podsetimo da je vlada Austrije još letos najavila novčanu pomoć građanima kao meru u borbi protiv inflacije, koja je u ovoj zemlji u julu dostigla skoro 10 odsto. Odluka je bila da se u septembru i oktobru isplati odraslima 500 evra, a mladima do 18 godina 250 evra.

Prema podacima poslednjim podacima svaki četvrti stanovnik Austrije, odnosno njih 2,24 miliona, ima strano poreklo, pokazuje Izveštaj o integraciji, prema kojem su Srbi na trećoj poziciji po broju kao etnička zajednica, iza Nemaca i Rumuna.

(MONDO/Blic)