• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

KOJE GREJANJE JE NAJJEFTINIJE A KOJE JE NAJSKUPLJE? Detaljna računica na jednom mestu - pretoplo u kući za 400 EVRA!

Autor Aleksandar Blagić

Agencija za energetiku Republike Srbije (AERS) je izračunala koliko će koštati grejanje ove grejne sezone. Najjeftinija varijanta će biti grejanje putem gasa, dok će najgore proći oni koje koriste lož ulje.

 Najjeftinije i najskuplje grejanje Izvor: MONDO, Bojana Zimonjić Jelisavac/Stefan Stojanović/YouTube/Screenshot/Goran Sivački

Agencija za energetiku Republike Srbije (AERS) je izračunala koliko će koštati grejanje ove sezone. Da podsetimo, početak grejanja je ove godine pomereno na 1. novembar zbog lepog vremena koje je trenutno u Srbiji. Prema računici koju su objavili, najjeftinije će proći građani koji se greju korišćenjem gasa, dok će najgore proći građani koji se greju koristeći lož ulje.

Računica se odnosi na primeru prosečnog izolovanog stana ili kuće od 60 kvadrata. Kuća ili stan se zagrevaju od 20 stepeni celzijusa, 16 sati tokom svakog dana od ukupno 180 dana grejne sezone. Izračunato je da je za ovaj vremenski period potrebno 9.000 kilovat časova. Prema njihovim podacima, prosečna procenjena potrošnja za grejanje u Srbiji iznosi 150 kilovat časova po kvadratu, a AERS je prilikom računice u obzir uzela efikasnost uređaja koji se koristi.

Najjeftinija opcija - GAS

Ove sezone najbolje će proći potrošači koji se greju na gas. Oni koji se greju korišćenjem prirodnog gasa biće im potrebno 45.500 dinara, i prema računici Agencije, imaće najniže troškove energije za grejanje u grejnoj sezoni 2022/2023

Grejanje na drva

Ukoliko potrošač živi u mestu gde ogrevno drvo može da kupi po nižoj ceni od, na primer, 7.650 dinara po metru kubnom, i ukoliko njegovo domaćinstvo ima noviju peć čija je efikasnost veća, primera radi, 65 odsto, ova grejna sezona će ga koštati 63.000 dinara. S druge strane, značajno veće troškove imaće domaćinstva koja koriste skuplje ogrevno drvo, koje košta 10.700 dinara po kubiku. Ukoliko, uz to, potrošač ima peć niže efikasnosti, ova grejna sezona koštaće ga 104.200 dinara.

Pelet i ugalj

Prema AERS analizi, 96.200 dinara platiće korisnik koji se greje na pelet, i to ako se on sagoreva u efikasnim pećima, od 80 odsto efikasnosti. Troškovi grejanja na ugalj ove sezone iznosiče od 71.900 do 77.000 dinara, u zavisnosti od vrste uglja koja se koristi.

TA peći

Troškovi domaćinstava koja se zagrevaju pomoću termoakumulacionih peći biće 64.400 dinara za ovu grejnu sezonu, ali isključivo ako se koristi jeftina struja, odnosno ako se peć puni samo noću. Dopunjavanje peći tokom dana, kada je struja skuplja, i to samo na dva sata, povećaće troškove za 40 odsto. Tako će u ovom slučaju, grejna sezona koštati 88.580 dinara.

Lož ulje

Najveće troškove imaće oni građani koji za grejanje svojih domova koriste struju direktno u grejnim telima i kotlovima za etažno grejanje, propan butan gas i lož ulje. Oni će morati da izdvoje minimum 155.800 dinara.

"Za nabavku energenata ili energije, koja je potrebna za grejanje prosečnog stana tokom cele sezone, oni moraju a izdvoje 155.800 dinara za električnu energiju, 167.000 za propan butan gas, odnosno 188.500 dinara za lož ulje“, kažu iz AERS.

Šta je najviše poskupelo u odnosu na prošlu godinu?

U odnosu na prethodnu godinu, najviše je porasla cena uglja Banovići, i to za 58 odsto. Cene ogrevnog drveta porasle su oko 50 odsto, dok je pelet poskupeo za 34 procenata.

"Cena propan butan gasa je viša za 25 odsto, dok je cena lož ulja veća za 45 odsto. Najmanje su povećane cene prirodnog gasa, za oko osam odsto, dok je grejanje na struju, zavisno od načina grejanja, skuplje od 10 do 15 odsto“, zaključuje se u analizi Agencije za energetiku.

Koja domaćinstva će snositi najveće troškove?

Najveće troškove energije za grejanje imaće domaćinstva koja koriste električnu energiju direktno u grejnim telima i kotlovima za etažno grejanje, propan butan gas i lož ulje. Za nabavku energenata ili energije, koja je potrebna za grejanje prosečnog stana tokom cele sezone, ona moraju izdvojiti 155.800 dinara za električnu energiju, 167.000 dinara za propan butan gas, odnosno 188.500 dinara za lož ulje.

(MONDO)

Pročitajte i ovo

Komentari 6

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Zoran

U Srbiji je jedino daljinsko tj gradsko grejanje skuplje od individualnih lozista i to duplo. Zanimljiva pojaca da udruzena sredstva i grejanje koje krace traje izadje skuplje. Izgleda da su prevelike plate direktorima i sluzbenicima gradskih toplana i ima ih previse pa grejanje izadje duplo skuplje od individualnog. Racunao sam 60 kvadrata stan na drva i 57 kvadrata sa gradskim grejanjem. Stan se greje od 06 do 23h, a drvima od 07 do 02. I nekako na drva izadje duplo jeftinije. Ali sam ih nabavljao dok su bila 7000 u aprilu.

Seljak🤠

Axxaxa nisam znao da drva mogu da budu jeftinija 7500 i skuplja 9500 din 😄

SeljaK

@Seljak🤠 Zato i jesi seljacina.

special image