Država već dve godine subvencioniše ugradnju solarnih panela, zamenu zastarele stolarije, kotlova za grejanje čistijim energentima i izolaciju kuća i zgrada. Ulaganja u energetsku efikasnost i obnovljive izvore energije su u skladu sa evropskim direktivama, a već sledeće godine biće višestruko uvećana, rekao je državni sekretar u Ministarstvu energetike Zoran Lakićević.

"Početak grejne sezone zavisi isključivo od spoljne temperature, a energenti su spremni i ima ih dovoljno. Što se tiče subvencija koje daju država i lokalne samouprave za solarne panele oko 400 domaćinstava do sada je postavilo panele i njihova ukupna snaga je oko dva megavata", rekao je Lakićević.

"Ovo je tek početak, i očekujemo da ćemo sa oko još 600 domaćinstava potpisati ugovor u sledećoj godini. Uštede na računu za struju za domaćinstva koja su postavila solarne panele je oko 30 do 40 odsto i to se vidi na računu za struju", istakao je Lakićević.

Da su uštede i u javnom sektoru moguće dobar primer dolazi iz Pirota gde su ispred zatvorenog bazena postavljeni solarni paneli koji služe za zagrevanje vode. Kako kažu nadležni iz opštine ušteda je nekoliko miliona dinara, a u poslednjih pet godina ova opština je u energetsku efikasnost uložila preko 50 miliona u privatnom i 700 miliona u javnom sektoru.

Drugi program subvencija koje sprovodi ministarstvo energetike je za zamenu stolarije, kotlova na ugalj i mazut i izolaciju kuća. Konkurs je otvoren u 151 opštini i do sada se prijavilo više od 15.000 domaćinstava. Kada je reč o zameni stolarije država subvencioniše 50 odsto troškova.

"Maksimalno je uprošćena procedura, jedino što treba da se uradi je da građani izaberu sa spiska firmu koja će im raditi zamenu stolarije, da žive u objektu za koji konkurišu i da imaju poslednji račun za struju", objašnjava Lakićević.

Program ovih dotacija se nastavlja, uz podršku i Evropske unije, pa se i fond sredstva iz koga se daju subvencije uvećava.

"Sledeće godine ćemo sa 40 miliona evra povećati na 220 miliona evra uz pomoć Svetske banke i ERNBI-ja koje će biti namenjeni za energetsku efikasnost", rekao je Lakićević.

(MONDO/RTS)