• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

EVO KO MOŽE DA DOBIJE VAUČER ZA STRUJU! Još 17 opština u Srbiji daje 15.000 za grejanje, ovako možete da se prijavite!

Autor Jana Desovski

Vlada je donela odluku da za još 3.330 građana u 17 vojvođanskih opština budu obezbeđeni ovi vaučeri.

 Opštine u Srbiji dele vaučere za struju od 15000 dinara Izvor: Profimedia, MONDO/Uroš Arsić

Opštine u Vojvodini su nedavno počele sa dodelom energetskih vaučera najugroženijim grupama građana. Među prvima su to uradile Sremska Mitrovica, Ruma i Sombor. A nakon sednice koja je održana u sredu pokrajinska vlada donela je odluku da za još 3.330 građana u 17 vojvođanskih opština budu obezbeđeni ovi vaučeri.

Ukupan iznos jednog vaučera biće 15.000 dinara, a sve u cilju olakšanja plaćanja računa za toplotnu energiju kao i pomoć pri nabavci ogreva najugroženijim građanima. Prijave se podnose do utroška sredstava, a najkasnije do 17. novembra. Osim subvencije biće moguća i refundacija troškova nabavke ogrevnog drveta, mazuta i uglja.

Situacija je takva da je ogrev značajno skuplji u odnosu na prošlu godinu, i samim tim sve je manje dostupan građanima. Subvencije predstavljaju jedan od mogućih vidova olakšica onim najugroženijim građanima. U Evropi su se mnoge države odlučile za sličan korak, među njima su: Francuska, Poljska, Italija i Holandija.

Srbija

Sremska Mitrovica je jedan od prvih gradova u Srbiji koji je uveo "energetske vaučere" građanima za predstojeću zimu. Njihova vrednost iznosiće maksmalno 10.000 dinara, a ko ima pravo na korišćenje odlučiće će stručna komisija. Grad Sombor će ove grejne sezone socijalno ugroženim građanima pomoći u plaćanju energenata tako što će im dodeliti energetske vaučere u iznosu od po 15.000 dinara.

Prvobitni rok za prijavljivanje u Somboru je bio 25. oktobar ali je produžen pa građani mogu da se prijavljuju do utroška sredstava. Socijalno ugroženim Somborcima će biti dodeljivani vaučeri u iznosu od po 15.000 dinara, a kako je navedeno na zvaničnom gradskom sajtu, njima će građani moći da plate račune za utrošenu toplotnu energiju ili da nabave ogrev - drvo, pelet, brikete..

Potrebna dokumentacija dostavlja se Centru za pružanje usluga sojialne zaštite grada Sombora, gde mogu da dobiju sve potrebne informacije za prijavljivanje i dobijanje ovog vaučera. Nakon Sremske Mitrovice i Sombora i opština Ruma uvela je subvencije u vidu energetskih vaučera. Ova odluka usvojena je na sednici Opštinskog veća, a o njoj će se sutra izjasniti i odbornici lokalnog parlamenta.

"U ovu svrhu izdvojili smo 30 miliona dinara, a po 15.000 dinara dobijaće socijalno ugrožene kategorije stanovništva. Ovom merom će biti obuhvaćeno 2.000 domaćinstava. Građani će energetske vaučere moći da koriste u našim javnim preduzećima JP 'Stambeno', JP 'Gas-Ruma' za plaćanje računa za utrošak energije, a i za nabavku ogreva kod privatnih subjekata koji prodaju čvrsto gorivo, ugalj i drva", istakla je Ćirić.

Kako bi dobili subvencije građani Rume treba da ispune određene uslove. Treba da imaju prebivalište na teritoriji rumske opštine i da ukupni mesečni prihod i primanja po članu domaćinstva ne prelaze 25.000 dinara.

(MONDO/Blic biznis)

Pročitajte i ovo

Komentari 2

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Marko

Zasto samo odredjena kategorija imaju pravo na vaucere? To sto neko nema novac ne znaci da je nemocan. U mom okruzenju postoje takve odvratne lencuge koje samo gledaju kako nista da ne rade da to nije normalno. Ljudi koji su vredni i radni, koji svoje zivote organizuju da su samostalni i samodovoljni su kaznjeni zato sto su takvi.

Realista

Zemljo Srbijo, ekonomski tigru ... Doslo se do toga da se dele vauceri za grejanje ? Sta ostade od onoga "vi ne znate kolko lepo zivite !" ???

special image