• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

"KUVAJTE SA POKLOPCEM, OVAKO KORISTITE RERNU!" Nemački stručnjaci otkrili trikove za UŠTEDU, 500€ će vam ostati u džepu!

Autor Jana Desovski

Preporučljivo je da kuvate sa poklopcem na loncu, jer na taj način možete uštedeti do 30 odsto struje, rekli su stručnjaci.

 Nemački stručnjaci otkrili trikove za uštedu struje Izvor: MONDO/Bojana Zimonjić Jelisavac/Uroš Arsić

Visoka inflacija i rast cena zabrinjava mnoge građane, ali postoji nekoliko trikova kojima se može uštedeti na struji.Nemački stručnjaci tvrde da četvoročlano domaćinstvo ovim merama može da uštedi skoro 500 evra godišnje. Dobra alternativa za uštedu električne energije je LED osvetljenje.

Za razliku od obične sijalice, LED sijalica troši osam vati za isti svetlosni tok (meren u lumenima). Korišćenjem LED rasvete, prema savetu nemačkog stručnjaka, može se uštedeti preko 120 evra, navodi časopis Feniks. Takođe možete uštedeti novac u kuhinji. Na primer, preporučuje se da kuvate sa poklopcem na loncu, jer na taj način možete uštedeti i do 30 odsto struje.Kuvanje pomoću ekspres lonca je posebno ekonomično, jer se skraćeno vreme kuvanja ogleda u manjoj potrošnji energije do 50 procenata. Takođe, lonci i tiganji ne bi trebalo da budu manji od površine za kuvanje, inače se energija nepotrebno troši.

Kada je u pitanju pečenje, ne treba sva jela stavljati u zagrejanu rernu. Izuzetak je delikatno testo poput biskvita. Hranu treba ostaviti u rerni malo duže nego što je u receptu rečeno, a pećnica se može isključiti nekoliko minuta pre nego što je jelo gotovo. Preostala toplota treba da bude dovoljna da se obrok završi.

Često je dovoljno veš oprati na 30 ili 40 stepeni, osim ako nije reč o većim mrljama. U savremenim mašinama za pranje veša dovoljna je temperatura pranja od 20 stepeni kada koristite deterdžente sa niskim temperaturama. Uz eko-program možete uštedeti struju, novac i vodu, a poželjno je, bar leti, izbegavati korišćenje sušare.

Ušteda električne energije je moguća i uz televizore. Trebalo bi samo da smanjite osvetljenost i kontrast ekrana. Mnogi uređaji imaju čak i režim za uštedu energije koji i dalje obezbeđuje dovoljnu osvetljenost i kontrast. Kada kupujete velike uređaje, birajte frižidere sa visokom energetskom efikasnošću.

U poređenju sa starim modelom, ovo štedi oko 70 evra godišnje. Takođe, snižavanje temperature frižidera za nekoliko stepeni može da uštedi oko 120 evra. Smanjenjem grejanja za jedan stepen možete uštedeti 75 evra. Što se tiče manjih uređaja, VLAN ruter bi trebalo da se isključi noću, a mobilni telefoni i laptopovi ne bi trebalo da se pune duže nego što je potrebno.

(MONDO)

Pročitajte i ovo

Komentari 5

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Eh sas

Pranje veša na ispod 40⁰ je leglo zaraze. Neke stvari da ali veš tj. garderobu jok.

56*

To je opste poznata cinjenica. Ne znam cemu ovi saveti nemackog strucnjaka, valjda su tamo prigl*

Mrcela

A, kako da kuvam sa poklopcem, evo juce pravio pomfrit i kad stavim poklopac, sva para se podigne na poklopac, pa kad se pretvori u vodu, kapa direktno dole, u ulje i puca na sve strane. Kad podignem poklopac ulje sa vodom isprska na sve strane, pa onda ciscenje pola sata...

special image