• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

U Srbiji mnogo “Vojina Đorđevića”

Firmama u restrukturisanju, privatizaciji, stečaju i likvidaciji, ne mođe se prinudno naplatiti poreski dug, direktori to znaju pa ne plaćaju ništa.

Za sva pravna lica koja se nalaze u postupku stečaja, likvidacije i privatizacije, Poreska uprava nema pravo pokretanja i vođenja postupka prinudne naplate, direktor kaže Dragutin Radosavljević za NIN.

Tako se i moglo dogoditi da Vojin Đorđević (u firmama sa bratom DFDF), najprokaženiji srpski poreski dužnik ima 21 firmu u kojoj je pokrenut i vodi se stečaj, dve su mu brisane iz registra APR, u jednom preduzeću je u toku postupak likvidadcije a za tri preduzeća Poreska uprava je dala predlog za pokretanje stečaja.

U postupku stečaja nalazi se 2.067 firmi, u likvidaciji 7.412 a na novu inicijativu NBS pokrenuto je 10.980 prethodnih postupaka stečaja, koji će po automatizmu (uslov: račun tri godine u blokadi) narasti do kraja godine za još 3.435 slučajeva. Za sve vreme dok postupci traju, ne može se voditi postupak prinudne naplate.

Obveznici tako mogu, shodno članu 73 Zakona o poreskom postupku, zatražiti odlaganje plaćanja poreskog duga do godinu dana.

Ni kod preduzeća koja se nalaze u postupku restrukturisanja po odluci Agencije za privatizaciju, shodno Zakonu o privatizaciji, ne može se pokrenuti ni voditi postupak prinudne naplate, čak se započeti postupak mora prekinuti.

Kod preduzeća u postupku privatizacije, po istom zakonu, ne može se naplaćivati dug koji je dospeo za naplatu do 31.12.2007. godine.

(NIN)

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image