• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Baćuške čvrsto veruju u evro

Dužnički problemi u EU nisu dovoljan povod za ozbiljnu promenu valutne politike ruskih vlasti koje i dalje 40 odsto rezervi drže u panevrospkoj valuti.

Rusija ima poverenja u jedinstvenu evropsku valutu, izjavila je ruski ministar za ekonomski razvoj Elvira Nabiulina.

"To je u nadležnosti centralne banke, mi po tom pitanju verujemo toj banci koja razumno sprovodi politiku diversifikacije valuta koje drži u rezervama. Ne smatram da tu treba da dođe do bilo kakvih ozbiljnih promena", rekla je ona, odgovarajući na pitanje o celishodnosti smanjenja udela evra u deviznim rezervama Rusije.

Ruska centralna banka (RCB) je ranije saopštila da joj sadašnja struktura rezervnih valuta odgovara. U normativnoj strukturi rezervi približno 47 odsto udela ima dolar, oko 40 odsto evro, sa oko 10 procenata učestvuje britanska funta, a sa dva odsto japanski jen, preneo je Rojters.

U stvarnoj strukturi valutnih aktiva u rezervama ruske centralne banke na dan 1. januara 2010. , 44,5 odsto udela je imao dolar, 43,8 odsto evro, 10,4 odsto funta, 1,3 procenta jen.

Evro se poslednjih meseci nalazi pod pritiskom , skliznuvši na četvorogodišnji minimum prema dolaru, a investitori, zabrinuti zbog dužničkih problema i regulisanja finansijskog tržišta u zoni evra, smanjuju količinu aktiva u jedinstvenoj evropskoj valuti.

"Mi treba da budemo spremni na takve promene kurseva raznih vrsta aktiva na tržištima jer situacija u svetu nije dovoljno stabilna. Mada govorimo da smo izašli iz recesije, mnogi poremećaji ostaju, uključujući one na finansijskim tržištima", ukazala je Nabiulina.

Ruske vlasti takođe ne vide potrebu za menjanjem kursne politike koju određuje nezavisna centralna banka. CBR se u sprovođenju kursne politike orijentiše na dvovalutnu korpu u kojoj dolar učestvuje sa 55, a evro sa 45 odsto, podsetio je Rojters.

Nabiulina veruje u svetlu budućnost jedinstvene valute.

"Evro će se sigurno održati, to je prilično jaka valuta", rekla je ona.

Pomoćnik ruskog predsednika Arkadij Dvorkovič je takođe uveren da će ekonomija EU uspeti da reši probleme i da će evro preživeti.

"Evro prolazi kroz težak period, ali ja smatram da će preživeti i da će Evropa, uz pomoć drugih zemalja, uključujući Rusiju, rešiti probleme koji su iskrsli", rekao je Dvorkovič i dodao da je niski kurs evra sada povoljan za EU, orijentisanu na izvoz.

(Tanjug)

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image