• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Hrvatska otvorena za srpske kompanije

Ministar privrede Hrvatske Đuro Popijač izjavio je danas u Beogradu da je hrvatsko tržište otvoreno i pozvao srpske kompanije da tamo investiraju.

Na skupu o privrednoj saradnji Srbije i Hrvatske koji je ogranizovala beogradska Ekonomist medija grupa, on je rekao da vlade dve zemlje treba da urade sve da privrednicima olakšaju poslovanje i dodao da postoji veliki prostor za poboljšanje ekonomske saradnje dve zemlje.

Na pitanje da li postoje neke netržišne i političke prepreke za ulaganja srpskih kompanija u Hrvatsku, Popijač je rekao da Hrvatska nema mogućnosti da uvodi bilo kakve netržišne prepreke jer je uskladila zakone sa Evropskom unijom, a da su razlozi malog broja srpskih investicija u Hrvatskoj ekonomske prirode.

Državni sekretar u Ministarstvu ekonomije Srbije Nebojša Ćirić je rekao je da su glavni problemi u privrednoj saradnji Srbije i Hrvatske netržišne barijere i nedovoljno investiranje srpskih kompanija na tamošnjem tržištu.

Ćirić je rekao da je Hrvatska u Srbiju od 2000. godine uložila 520 miliona dolara, dok je jedina veća srpska investicija u Hrvatskoj kompanije Svislajon (Swišlion) Takovo od oko 20 miliona evra.

On je dodao da se investicije Srbije moraju povećati, jer su na izuzetno niskom nivou i da nije važno da li će to biti grinfild investicije ili kroz privatizacije, jer je to u oba slučaja prostor za unapređenje privredne saradnje.

Ćirić je ocenio da Srbija sada ima domaće kompanije koje su spremne i sposobne da učestvuju u ulaganjima na hrvatskom tržištu, ali i na tržistu Evropske unije, jer imaju znanje, kadrove i međunarodno iskustvo.

"Za unapređenje saradnje potrebno je rešiti i pitanja imovine srpskih preduzeća u Hrvatskoj i hrvatskih preduzeća u Srbiji, stvoriti efikasniju saobraćajnu povezanost, sarađivati u evrointegracijama i raditi na liberalizaciji trgovine poljoprivrednim proizvodima u okviru Cefte", rekao je Ćirić.

Popijač je dodao da u Srbiji posluje oko 200 hrvatskih kompanija koje zapošljavaju oko 10.000 radnika i dodao da su hrvatske firme ozbiljan i odgovoran kupac i da imaju dobra iskustva u poslovanju na srpskom tržištu.

Kako je rekao, u prvom kvartalu 2010. godine robna razmena dve zemlje iznosila je 118 miliona evra. Od toga je Srbija u Hrvatsku izvezla robu vrednu 43 miliona evra, dok je uvoz iz Hrvatske iznosio 75 miliona evra.

Popijač je naveo da su oblasti u kojoj ima mogućnosti za unapređenje saradnje prehrambena industrija, energetika, infrastrukutura i turizam.

Popijač je pozvao i turiste iz Srbije da letuju u Hrvatskoj i naveo da je prošle godine u toj zemlji bilo oko 90.000 srpskih turista, a da se ove godine očekuje njih još više.

(Beta)

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image