• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Sledeće nedelje o Zakonu o NBS

Nakon usvajanja zakona u Skupštini Srbije, po kom guvernera predlaže predsednik Republike, izbor prvog čoveka NBS.

Predsednica Skupštine Srbije Slavica Đukić - Dejanović izjavila je jutros da bi izmene i dopune Zakona o Narodnoj banci Srbije prema kojima će guvernera ubuduće predlagati predsednik Republike mogle da se nađu na dnevnom redu parlamenta sledeće sedmice.

Izbor guvernera uslediće pošto novi zakon o NBS bude usvojen, rekla je Dejanović za "Jutarnji dnevnik" Radio-televizije Srbije.

Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o NBS, prema kome će guvernera ubuduće predlagati predsednik Republike, stigao je juče u skupštinsku proceduru.

Na pitanje da li će se na istoj sednici, na kojoj se bude raspravljalo o Zakonu o NBS, birati i novi guverner, Dejanovićeva je odgovorila da će morati prvo da bude usvojen Zakon, da on treba da stupi na snagu, pa će Skupština po novom zakonu birati guvernera.

"NBS je poslala predlog zakona i on je u proceduri. Mi smo predlog poslali, uobičajeno, na mišljenje vladi i očekujemo da ga vlada predloži po hitnom postupku, kako bih mogla da zakažem sednicu. To bi sve moglo da se dogodi već sledeće sedmice", rekla je ona.

Predsednica Skupštine je rekla da je tendencija u tom zakonu samostalnost NBS i da je, umesto dosadašnjeg monetarnog odbora, predviđen izvršni odbor kao telo Centralne banke. Ingerencije Izvršnog odbora biće delom one koje su nekad bile u domenu guvernera i monetarnog odbora, dodala je ona.

Skupština će raspravljati o izmeni Zakona o NBS, kako je prenela RTS, najverovatnije u ponedeljak, a na toj vanrednoj sednici naći će se i set vojnih i pravosudnih propisa, kao i zakon o visokom obrazovanju.

Dejanovićeva, koja je najavljivala da će se do kraja juna pred poslanicima naći deklaracija o osudi zločina nad Srbima, rekla je da o toj temi predstoje konsultacije i da će " tehnički dogovor biti priveden kraju".

Međutim, dodala je ona, potrebno je da 84 poslanika budu predlagači da bi po hitnom postupku mogla predlog da stavi na dnevni red.

"Da li će i formalno biti uslova da zakažem sednicu, videćemo, to zavisi kako će se poslanici izjašnjavati o tom tekstu", kaže ona.

Upitana o izradi novog poslovnika, koji bi trebalo da bude usvojen do 26. juna, ona je odgovorila da radna grupa intenzivno radi na tekstu tog dokumenta, koji proističe iz donetog Zakona o Narodnoj skupštini, izrazivši uverenje da će do 1. jula Skupstina već imati novi poslovnik.

Ona je ocenila da je 35. Generalna skupštine Parlamentarne skupštine crnomorske ekonomske saradnje, koja se danas završava, značajan događaj, jer razmatra ulogu parlamenata u primeni međunarodnog prava, koja je aktuelna i za Srbiju po pitanju Kosova.

"Očekujem da rezultati rada u Beogradu budu podsticaj za podizanje ekonomske, političke, kulturne i prijateljske i svake druge saradnje među poslanicima svih 12 zemalja", rekla je Dejanovićeva.

(Tanjug)

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image