• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Šoškić:Od fiksnog kursa samo šteta

Fiksiranjem kursa ojačao bi dinar a to bi, uz veći inflaciju od evro zone, bilo pogubno za izvoz srpske privrede, kaže jedini kandidat za guvernera Nardone banke Srbije.

Predsednik saveta srpske centralne banke i kandidat za guvernera Dejan Šoškić ocenio je da je prvi problem kod režima fiksnog deviznog kursa jačanje nacionalne valute, što bi na kraju dovelo do smanjenja konkurentnosti srpske privrede.

"Ako u tom slučaju ojača dinar, a Srbija ima veću inflaciju od zemalja zone evra, i ako srpska privreda ne ostvari odgovarajući rast produktivnosti, smanjuje se njena konkurentnost, lakše uvozimo, a teže izvozimo", rekao je Šoškić juče na samitu guvernera centralnih banaka i ministara finansija zemalja jugoistočne Evrope u Bečićima, u organizaciji "Ekonom:east medija grupe".

Šoškić je objasnio da je u slučaju više fiskiranog kursa - teže makroekonomsko prilagođavanje kroz cene, jer se u tom slučaju može desiti deflacija, odnosno, pad cena, što može izazvati veći pad bruto domaćeg proizvoda.

S druge strane, Šoškić je naveo i probleme koje može izazvati fleksibilniji kurs.

"Prva opasnost takvog režima je što će se pomeranje kursa naviše preliti na rast cena. Ako dinar oslabi onda se taj uticaj prebacuje na inflaciju i može se vratiti bankama kao bumerang, jer bi to izazvalo kreditni rizik zbog rasta problematičnih kredita", objasnio je Šoškić, koji je i član Ekonomskog saveta premijera Srbije.

(Tanjug)

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image