• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

KAMATE SAMO RASTU, A KEŠ KREDITI SVE SKUPLJI! Ukoliko uzmete pozajmicu evo koliko ćete plaćati mesečnu ratu

Autor Ivana Roslavcev Vlajković

Građani koji uzmu kredit od 100.000 dinara na tri godine plaćaće oko 3.000 dinara mesečnu ratu.

 Koliko iznosi mesečna rata za kredit Izvor: TV Prva/screenshot

Narodna banka Srbije odlučila je da poveća kamate za 0,25 odsto te je korisnicima dinarskih kredita sa promenljivom kamatnom stopom skočila rata.

Ovo povećanje bilo je deseto po redu od aprila 2022. godine i od tad je kamatna stopa podignuta za 425 odsto. "Time se doprinosi da se inflacija u Srbiji nađe na opadajućoj putanji i vrati u granice dozvoljenog odstupanja od cilja do kraja perioda projekcije", saopštili su iz NBS.

Zbog povećanja kamate građani, koji su uzeli kredit od 100.000 dinara, sa rokom otplate od 36 meseci i varijabilnom kamatom od 12 odsto, banci će vratiti 119.800 dinara. Mesečna rata će sad iznositi oko 3.310 dinara. Ukoliko su građani uzeli kredit od 300.000 dinara, pod istim uslovima, banci će vratiti 359.400 dinara, a mesečno će morati da izdvajaju oko 10.000 dinara. 

Sve manje banaka u Srbiji spremno je da fiksira rate zajmova zbog neizvesnosti koja vlada finansijskim tržištima. Promenjiva kamata na pozajmice u domaćoj valuti je početkom godine bila sedam do devet odsto u proseku, a sada se novi krediti ugovaraju od 10 odsto i više. 

"Zbog neizvesnosti na tržištima, trenutno je u ponudi sve manje kredita sa fiksnom kamatnom stopom. Kao što su ljudi oprezniji kada je u pitanju zaduživanje, tako se ponašaju i bankari. Fiksna kamata je uvek u trenutku kada se uzima veća, jer neko mora da nosi rizik nepredvidive budućnosti, ali banke se racionalno ponašaju i sada ne žele da pozajmljuju novac sa fiksnom kamatom" kaže generalni sekretar Udruženja banaka Vladimir Vasić.

(MONDO/Blic)

Možda će vas zanimati

Komentari 1

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Dejan Norway

Ma šta je to za stanovnike države "ekonomskog tigra", sića.

special image