• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

ULAGANJA MINIMALNA A ZARADA VELIKA! OVI BIZNISI DONOSE PROFIT: Svako može da ih pokrene - Jedna stvar neverovatna

Autor Ivana Roslavcev Vlajković

Lekovito i začinsko bilje ne zahteva velika ulaganja, a može da donese dobru zaradu.

 novac Izvor: Shutterstock/FotoDuets

Sve više ljudi razmišlja da uloži novac u poljoprivredu iako se njome nikad ranije nisu bavili. Često istražuju koje su to biljke za koje nisu potrebna velika ulaganja, a imaju veliku potražnju. 

Lekovite i začinske biljke su takve. Ne zahtevaju mnogo ulaganja, a one su uvek potrebne tržištu. Zarada može da bude vrlo zadovoljavajuća. Jedna od lekovitih biljaka koja može da donese zaradu jeste nana-menta. Ona se koristi i kao začin i ima veliku primenu u farmaceutskoj i kozmetičkoj industriji.

Lekovito bilje može da se gaji na oko 10, 20 ari zemljišta pa se smatra dobrim izborom za početnu investiciju. Potencijalni gubici se mogu svesti na minimum. Zarada je predstavljena po hektaru. Ukoliko se zasadi hektar nane, za to je potrebno oko 600 evra. Prve godine tolika će biti zarada. Svake sledeće može da se očekuje da će zarada ići i do 1.000 evra. Ukoliko se zasadi kamilica, zarada će biti 900 evra, a potrebno je da se uloži 600 evra. U drugoj godini gajenja matičnjaka, može se zaraditi čak i do 2.100 evra.

I pojedino voće može da donese dobru zaradu. Lešnik je voće koje je doživelo ekspanziju u poslednjh nekoliko godina jer je jedna od najisplativijih vrsta na našim prostorima. Jedina mana jeste što treba da se čeka pet do deset godina za pun rod. Međutim, isplati se čekati jer je sad otkupna cena za kilogram ovog ploda između 500 do 800 dinara. Njegova ljuska takođe se koristi i za ogrev. Za hektar zasađene leske potrebno je izdvojiti oko 1.000 evra. U proseku od 1,5 tona po hektaru može da se zaradi oko devet hiljada evra. 

Ulaganje u cveće takođe je dobra investicija. Ako bi se uzimalo vreme za koje se očekuje prva zarada od investranja, onda je cveće pobednik među biljnim kulturama poželjnim za početničko ulaganje. Na primer, za kale se smatra da su vrlo isplative, jer je vrednost investicije do 3.000 evra, a to se vrati već u prvoj godini jer kale nisu preterano zahtevne.

Ono što treba takođe uračunati pored finansijskog ulaganja je količina pažnje koja je neophodna da se investicija isplati. Reč je o svakodnevnoj brizi i nadzoru, jer su u pitanju vrlo osetljive biljke o kojima treba posebno voditi računa da bi uspele.

(MONDO)

Možda će vas zanimati

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image