• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

KAKVA NAS SITUACIJA S HRANOM ČEKA U 2023. GODINI? Poljoprivrednici zabrinuti, a Evropa još uvek nema odgovor

Autor Bojana Zimonjić Jelisavac

Poljoprivrednici su zabrinuti zbog situacije sa žitaricama, a Evropa se priprema na period neizvesnosti tokom proleća 2023. godine.

 Kakva nas situacija s hranom čeka 2023 Izvor: YouTube/Bigtractorpower

Ruska invazija na Ukrajinu donela je Evropi čitav niz problema kada su u pitanju energenti i snabdevanje hranom. EURACTIV piše da će se nestabilna situacija nastaviti i tokom 2023. godine.

"U najskorijem periodu, situacija će imati više izazova za poljoprivrednike tokom proleća. Pad profitabilnosti i umanjene šanse za generisanje prihoda među proizvođačima značajno će uticati na njihovu mogućnost da uzgajaju ključne sorte žitarica i druge neophodne namirnice tokom 2023. godine", navodi se u izveštaju Organizacije za hranu i poljoprivredu Ujedinjenih nacija.

Zalihe žitarica stižu putevima solidarnosti EU, ali to izaziva tenziju na granici sa Ukrajinom. Poljoprivrednici već neko vreme skreću pažnju na "poplavu" ukrajinske robe, najviše žitarica i ulja semenki, koja ometa tržište okolnih zemalja među kojima su Poljska, Rumunija i Bugarska.

"Moramo da imamo kompletnu sliku situacije pre nego što donesemo bilo kakvu političku odluku", kratko je kazao komesar za poljoprivredu Januš Vojčičovski, i dodao da EU pomno posmatra situaciju u najosetljivijim sektorima kako bi se utvrdilo da li će ovakva slobodna trgovina biti nastavljena.

Izvor: Foto: Youtube/EU Debates | eudebates.tv/Screenshot

Švedska je prvog januara 2023. preuzela predsedavanje Savetom EU, i najavljeno je da će se iz ugla poljoprivrede fokusirati na stanje tržišta u svetlu ruske invazije na Rusiju. U fokusu će biti i trendovi cena kako bi se održala "spremnost za postupanje u skladu sa krizom ili drugim poremećajima tržišta".

Švedska je obećala i da će osnažiti evropsku proizvodnju hrane, pozabaviti se pitanjima poljoprivrede vezanim za trgovinu i prioritizovati ulogu i potencijal bioekonomije.

Ovaj tekst je deo mreže EURACTIV, čiji je MONDO ekskluzivni partner za Srbiju.

(MONDO)

Možda će vas zanimati

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image