• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

GEOLOG O NALAZIŠTU ZLATA U SRBIJI KOJE SE DRŽI U TAJNOSTI: Biće među prvih 100 u svetu, evo koja je lokacija u pitanju

Autor Ivana Lazić

Geolog Branislav Božović komentarisao je nova nalazišta zlata u Srbiji.

 Geolog o nalazištima zlata u Srbiji Izvor: Google Maps/Printscreen/Shutterstock/Varga Jozsef Zoltan

Predsednik Srbije, Aleksandar Vučić, sinoć je prilikom obraćanja javnosti, rekao da u Srbiji postoje tri nalazišta koja leže na zlatu, a to su Gadžin Han i Žagubica, dok se treće još drži u tajnosti, a biće među prvih 100 u svetu.

Geolog Branislav Božović ističe, da bi to nalazište moglo da bude isključivo na prostoru Homoljskih planina, gde su pojave zlata otkrivene još u 19. veku.  Ovu svoju tvrdnju, Božović objašnjava činjenicom da je još od 19. veka poznato da u Homoljskim planinama postoji rudna masa, u kojoj između ostalog ima zlata, te da su geološki istraživači za vreme Kraljevine Jugslavije, kao i u posleratnom periodu tokom SFRJ došli do takvih potvrda.

"Zona Homoljskih planina je do sada naša najveća zona nalazišta zlata i nema govora da je pronađeno na nekom drugom mestu. Kada predsednik kaže da je pronađeno novo nalazište i tajnovit je u tome, građani mogu da pomisle da je kod nekog grada, na primer, Beograda ili Šapca. Ne, to može isključivo da bude u Homolju‘‘, podvukao je geolog Božović.

Geolog ističe da do "novog otkrivanja‘‘ rude zlata, mogu da prođu i decenije. Ukazuje da su geolozi tokom prethodnog perioda uradili "gomilu istraživanja‘‘, da neki rudnici nikada nisu otvoreni iako su pronađene određene rude, kao i da je, kako kaže, formiranje rudnika u Boru i Majdanpeku, trajalo vek i po.

Kanadska kompanija "Dandi‘‘ već stavila šapu na Homolje

Kanadska kompanija Dandi, u Srbiji je zvanično prisutna od 2005. godine, kada su pobedili na konkursu za istraživanje bakra, zlata i minerala na Crnom vrhu kod Bora, ali da su prema pojedinim izvorima ‚"njuškali po Homolju još 80-tih godina prošlog veka‘‘.

(Mondo/Nova)

Pročitajte i ovo:

Komentari 5

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Samo pitam

Možemo li tim zlatom da otkupimo prodato Kosovo i Metohiju?

, , , ,

Kanadska kompanija "Dandi‘‘ već stavila šapu na Homolje//// E upravo to, stavili šapu dok dobro napune bisage, a to priroda zagadjenosti koga briga za to.

Suncokret

Da li može neko lepo da mi objasni? Zašto uvek ali UVEK dolaze stranci da nešto rade od puteva, magistrala, pruga, izgradnje hotela, zgrada, kopanja rudnog bogatsva itd? Da li je moguće da je naš narod toliko nesposoban, neškolovan da odradi barem nešto sam? Imam utisak da ništa više nama ne pripada, da je uvek neko drugi gazda. Hvala na odgovoru i neka nas BOG čuva od vremena koje dolazi!!

special image