• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

KUĆA U SRBIJI KOŠTA SAMO 23.000€ - SVI ŽELE DOM IZ SNOVA! Ful opremljena i odmah USELJIVA, a na vama je da uradite OVO

Autor Uroš Matejić

Ove male mobilne kuće iz Novog Sada stižu na vašu adresu za samo tri meseca, a kućica je istog dana kad je postave na lokaciju spremna za življenje.

 Montažne kuće od 23000 evra Izvor: Screenshot / YouTube / Tiny Homes Serbia

Cene stanova i za kupovinu i za izdavanje nastavljaju da rastu u Srbiji. Cene kvadrata su već stigle do "oblaka", a mnogi stručnjaci za nekretnine visoke cene kvadrata u glavnom gradu i generalno u Srbiji dovode u vezu sa masovnijim dolaskom Rusa. Zbog skoka cena nekretnina mnogi razmišljaju o mogućim alternativama, kako bi uspeli da na prihvatljiv način uspeli da obezbede dom ili radni prostor za sebe i svoju porodicu.

Jedna od prihvatljivih rešenja su montažne kuće, male ali kompletno funkcionalne, čijom kupovinom se možete rešiti nepotrebnih kvadrata i troškova, a jedna novosadska firma je došla na ovu ideju za vreme pandemije koronavirusa. 

U zavisnosti od potreba i zahtevanog komfora, možete se opredeliti za model koji vam odgovara, a isporučuju se spremne za stanovanje i izrađuju se od drveta sa specijalnom zaštitom. "Tiny Homes Serbia" pravi montažne kuće koje su potpuno opremljene, nije im potreban temelj, a u ponudi se nalaze tri modela površine od 12,5 do 36 metara kvadratnih.

Tiny Homes Serbia
Izvor: Youtube/Tiny Homes Serbia

Montažne kuće su jedan od najvećih trendova koji je zahvatio domaće tržište u poslednjih nekoliko godina. Međutim, malene kuće (tiny homes) su objekti sasvim drugog tipa koji vam pružaju nove mogućnosti. One su mobilne, a na vašu adresu dolaze potpuno opremljene i spremne za korišćenje. Mogu biti potpuno nezavisne ili priključene na infrastrukturu.

Tiny Homes Serbia jedan je od prvih proizvođača ovakvih kuća u ovom delu Evrope. U razgovoru sa Milošem Panjkovićem, jednim od osnivača, gradnja.rs vam donosi sve detalje u vezi njihove proizvodnje, montaže i cene. 

Intervju vam prenosimo u celosti:

Možete li nam predstaviti vašu firmu?

Nakon 30 godina iskustva u opremanju enterijera i čestih izleta u svet opremanja kampera i brodova, želeli smo da iskoristimo stečeno znanje i iskustvo, i upustimo se u novu poslovnu avanturu. Želeli smo da na domaćem tržištu ponudimo kuću koja nas može vratiti u prirodu i rešiti nepotrebnih kvadrata i stvari.

Izvor: Screenshot / YouTube / Tiny Homes Serbia

Tini Homes Serbia je mlada porodična firma koja je okupila tim ljudi koji, pre svega, vole to što rade, tako da nam posao nije opterećenje već avantura. Ideja je da vremenom i našu proizvodnju preselimo što dalje od gradske vreve i radno mesto preselimo u prirodu.

Kada ste počeli da se bavite proizvodnjom malenih kuća?

Tokom pandemije koronavirusa, na papiru je krenula da se realizuje ideja koja je već dugo intrigirala jednog od osnivača. Krajem 2021. godine, sa papira smo krenuli u realizaciju i pripremne radove.

Početkom 2022. godine, neki od osnivača daju otkaze na dugogodišnjim poslovima, tim postaje kompletan i počinje izgradnja prve malene kuće.

Po čemu se ova kuće razlikuju od montažnih kuća?

Naše kuće se po materijalima i načinu gradnje ne razlikuje od montažnih kuća. Međutim, Tiny Homes koncept u odnosu na klasičnu gradnju donosi mnoštvo novosti. Pre svega, kuće su mobilne, a iz naše proizvodnje izlaze kompletno završene i opremljene nameštajem i tehnikom. Nije potrebno angažovanje investitora oko praćenja radova i izvođača radova na lokaciji gde će kuća biti postavljena. Mogu biti kompletno nezavisne i postavljene na bilo koju lokaciju. Lokaciju kuće lako možete promeniti ukoliko to želite.

Koji modeli kuća postoje u vašem asortimanu?

U našem asortimanu trenutno je dostupno tri modela. Potrudili smo se da svako može da prepozna svoj model u odnosu na potrebe. Model Malena je najmanji, a koncipiran kao studio, dimenzija 2,5 m x 5 m, površine 12,5 m². Potpuno je opremljen nameštajem i tehnikom i spreman za komforan život dve osobe.

Model Omorika, iako gabaritima ne mnogo veći, 3 m x 6 m, pruža znatno veći komfor. Namenjen je za boravak četiri osobe i sa galerijom na kojoj se nalazi udoban francuski ležaj, a ukupno raspolaže sa 24 m².

Model Tisa predstavlja vrhunsko arhitektonsko rešenje sa osnovom od 24 m². Vertikalnom optimizacijom prostora i postavljanjem dve galerije (na suprotnim stranama kućice), ceo prostor odiše skladom i besprekornom organizacijom u 36 kvadrata. Pogodna je za boravak višečlanih porodica. Šest komotnih ležaja odvojenih u tri celine predstavlja udoban kutak za prenoćište.

Od kojih materijala su one sagrađene?

Kućice se izrađuju od drveta zaštićenog od gljivica, insekata i drugih štetočina. Konfiguracija zida se sastoje od više drvenih ramova dimenzija 5 cm x 10 cm, koji su sa obe strane obloženi OSB pločom, vodonepropusnom folijom i parnom branom, a ispunjeni su mineralnom vunom debljine 10 cm.

Izvor: Screenshot / YouTube / Tiny Homes Serbia

Pod i krov su takođe izrađeni od drvene konstrukcije i ispunjeni su sa 15 cm kamene vune, a obloženi su folijama i limenom oblogom. Kućica je ekološki i energetski efikasna, pa je samim tim pogodna i za stanovanje.

Kakva je njihova prostorna organizacija?

Uređenje malih prostora je postao izazov, tako da je minimalistički dizajn sada postao umetnost. Sa svakim novim projektom, odnosno gradnjom, naši dizajneri se trude da kombinuju lepotu i funkcionalnost, da stvore male rezidencije koje samo smanjuju kvadraturu bez kompromisa u pogledu stila.

Iako malih dimenzija, svaki model, poseduje komotno kupatilo sa tuš kabinom 100 x 80 i ormanima za odlaganje stvari, krevet 180 x 200, ugaonu garnituru, prostranu kuhinju sa visećim elementima i mnoštvom ormana za odlaganje stvari, odnosno, sve što poseduju i velike stambene jedinice.

Da li možete napraviti kuću po prilagođenom rešenju?

Uz svaku kuću isporučujemo kompletan nameštaj i kuhinjsku tehniku (iz liste osnovne opreme), sanitarije, pa je samim tim kućica istog dana kad je postavimo na lokaciju spremna za življenje.

Na kupcu je da izabere dezene, boje, materijale i nivo opremljenosti. Svako može dati lični pečat svom životnom prostoru učešćem u dizajniranju spoljašnjeg i unutrašnjeg izgleda kuće.

Postoji mogućnost izmena u orijentaciji i funkcionalnosti objekta. Spajanjem dve ili više kuća možemo izaći u susret i zahtevnijim kupcima. Ali, smatramo da se svako može pronaći u jednom od naša tri koncepta. Završnu dekoraciju možete uraditi sami ili prepustiti uređenje našim arhitektama.

Do kog nivoa opremate vaše kuće?

Za zahtevnije kupce postoji mogućnost poručivanja dodatne opreme. U osnovni paket opreme spadaju:

  • ormani
  • trosed na razvlačenje i francuski ležaj sa dušekom
  • kuhinja sa tehnikom
  • kupatilo sa svom opremom
  • priprema za priključenje na vodovodni sistem
  • priprema za priključenje na kanalizacionu mrežu
  • bojler strujni ili gasni
  • laminatna podna obloga, klasa 32
  • šestokomorna PVC spoljna stolarija (bela boja)
  • zavese ili rolo zavese
  • električna instalacija i galanterija, LED rasveta
  • priprema za priključenje na električnu mrežu
  • spoljna zidna obloga (drvo ili fasadni stiropor)
  • unutrašnja zidna obloga (drvo, rigips table ili laminirane ploče)
  • klima uređaj

Šta je potrebno pripremiti za postavljanje kuće?

U zavisnosti od uslova na lokaciji, možemo vam pomoći da odaberete najbolje rešenje. Imajte na umu da za postavljanje kućice nije neophodna posebna priprema terena. Ukoliko je teren ravan, kućicu ćemo spustiti na betonske ploče dimenzija 30 x 30 cm koje dalje prenose opterećenje na tlo. Naša preporuka je da teren u dimenzijama kućice naspete i nabijete tucanikom.

Izvor: Screenshot / YouTube / Tiny Homes Serbia

Ukoliko je kućicu potrebno postaviti u blizini reke, možemo je montirati na platformu ili na pontonski splav. Za postavljanje kućice nije potreban temelj. Kućica je prenosiva i postavlja se na stope koje su sastavni deo potkonstukcije kućice. Samim tim se kućica ne kategoriše kao građevinski objekat, već kao privremeni montažni objekat - što olakšava proceduru oko postavljanja ukoliko je na lokaciji potrebna dozvola.

Ukoliko na lokaciji za to postoji mogućnost, potrebno je pripremiti priključak za struju, vodu i kanalizaciju. Lokaciju priključaka je potrebno pozicionirati prema orijentaciji kuće.

Ukoliko na lokaciji nema mogućnosti priključenja na infrastrukturu, struju možemo rešiti ugradnjom solarnih panela, sistema baterija i invertora. Voda se može rešiti kopanjem bunara ili ugradnjom rezervoara.

Kanalizacija je rešava ugradnjom kompostnog toaleta, bio-diska ili septičke jame. Prednost ovih sistema je nezavisnost i samim tim mogućnost življenja na bilo kojoj lokaciji.

Kako se ove kuće proizvode, a kako montiraju?

Svi elementi kuće se u kompletu proizvode i sklapaju u našem proizvodnom pogonu. Nakon izgradnje kuće, ista se u celosti, kompletno opremljena, transportuje na lokaciju poručioca.

U cenu je uključena montaža kućice, u šta spada pozicioniranje i nivelisanje kućice na lokaciji. Transport nije uključen u cenu. Cena transporta se na tržištu kreće oko 2 evra po pređenom kilometru. Za polaznu tačku možete računati našu proizvodnju koja se nalazi u Novom Sadu.

U zavisnosti od lokacije i uslova, postoji mogućnost potrebe za angažovanjem dodatne mehanizacije (traktor, dizalica, viljuškar…) što bi uticalo na uvećanje cene samog transporta. U cenu nije uključeno priključenje kućice na električnu, vodovodnu i kanalizacionu mrežu.

Koji je rok isporuke od momenta poručivanja?

Radi lakšeg planiranja termina izgradnje i isporuke prilikom inicijalnog dogovora uplaćuje se kapara čime je kupac obezbedio svoj rok za izgradnju i čime je upisan u kalendar čekanja. U narednih 7-10 dana sa našim arhitektama se dogovara oko materijala, dezena, boja i nivoa opremljenosti.

Trenutna lista čekanja nam je oko 3 meseca. Zbog velikog interesovanja trudimo se da povećamo proizvodni kapacitet i samim tim skratimo rokove isporuke.

Koja je okvirna cena modela Malena, Omorika i Tisa?

Cene se kreću od 23.000 evra za model Malena, 33.000 za model Omorika i od 45.000 evra za model Tisa. U cenu je uključen kompletan nameštaj i kuhinjska tehnika (električni ili gasni uređaji iz liste osnovne opreme), sanitarije, pa je samim tim kućica istog dana kad je postavimo na lokaciju spremna za življenje.

Izvor: Screenshot / YouTube / Tiny Homes Serbia

Na korisniku je da izabere dezene, boje, materijale i nivo opremljenosti jedinice. Cena se odnosi na osnovni nivo opreme. Ugradnja dodatne opreme ili izmene materijala su predmet posebne ponude.

Koliko ste ovakvih kuća isporučili u Srbiji?

Tri objekta su kompletno završena, a tri su trenutno u izradi. Model Tisa je na svojoj stalnoj lokaciji i dobio je i terasu sa nadstrešnicom. Model Omorika čeka bolje vremenske uslove za transport i završetak pripremnih radova na lokaciji. Kuća će biti montirana na platformu dimenzija 6 x 8 m, visine 2,20 m na obali Dunava. Model Malena još uvek nije prodat i razmišljamo da je zadržimo kao izložbeni primerak.

Gde se modeli mogu pogledati i naručiti?

Izložbeni modeli, dezeni i materijali mogu se pogledati u Novom Sadu. Prilikom prezentacije saopštite nam kakve su vaše želje i koji su uslovi na lokaciji gde će kućica potencijalno biti postavljena. Na osnovu zahteva, naš tim će u skladu sa vašim potrebama predložiti rešenje i nivo opremljenosti vašeg novog doma ili vikendice.

(MONDO/Gradnja.rs)

Možda će vas zanimati

Komentari 30

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

tilovanje tevojneee

prikolica za kamion ili sto neko rece kontejner za djubre

Serbia forever

Ovi su napravili odličnu stvar, ali cena ne bi trebalo da bude veća od 7.000 do 12.000evra! Za cenu od 23.000 do čak 45.000 evra, može da se dobije kuća od 50 do oko 100 m2 ključ u ruke! To što je mobilna ne znači puno, jer se veoma velika kamp prikolica može naći dosta povoljnije. Odlična ideja je pred propadanjem, zbog previsoke cene....

Curica

@Serbia forever Tebi je ovo odlicna ideja???

special image