• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

BAKŠIŠ POSTAJE OBAVEZAN NA RAČUNU? Stručnjaci objasnili detalje: Svi radimo isto, to je SIVA zona - Gostu je neprijatno

Autor Aleksandar Blagić

Ugostitelji žele da se bakšiš uvede kao obavezna stavka na računu, a Aleksandar Segedi iz sektora računovodstva i poreza Unije poslodavaca i Nenad Ilić, ugostitelj iz Kraljeva debatovali su na ovu temu i otkrili pozitivne i negativne strane ovog predloga.

 Bakšiš postaje obavezan  Izvor: MONDO/Stefan Stojanović/TV K1/screenshot

Ugostitelji Srbije žele da bakšiš postane obavezna stavka prilikom plaćanja računa. Traže uvođenje napojnice u legalne tokove. Tim povodom su razgovarali na K1 televiziji u emisiji "Uranak" Aleksandar Segedi iz sektora računovodstva i poreza Unije poslodavaca i Nenad Ilić, ugostitelj iz Kraljeva. Oni su do detalja objasnili šta bi konkretno značio ovakav vid uvođenja bakšiša za ugostitelje i njihove poslodavce, kao i da li je ovaj predlog uopšte moguće realizovati u Srbiji. U našoj anketi na kraju teksta glasajte da li bi obavezan bakšiš trebalo uvesti u ugostiteljstvo u Srbiji.

"Ideja ima neke dobre osnove, ali problem je što fiskalni račun izdaje firma, kafana ili hotel, a bakšiš je direktan odnos između konzumenta kafanskih usluga i konobara, kelnera, šefa sale... kako god da krstimo tu osobu. Ukoliko je to direktan odnos, toga nema na fiskalnom računu, jer to nije prihod tog ugostiteljskog objekta. Ukoliko se prikaže kao priliv, treba ga samo u onom smislu legalizovati da ne dođe do uvećanja poreske osnovice za taj neki restoran. Zašto bi restoran platio PDV na bakšiš? To je bez ikakvog smisla. Način na koji mi vodimo kontni plan za profitna udruženja, za preduzetnike, daleko su od Evrope. Kompletan poreski sistem Evrope je daleko od Amerike. U Evropi imate koliko treba da se plati restoranu, a koliko ste vi ostavili kao bakšiš, ne treba da bude na fiskalnom računu", rekao je Aleksander Segedi.

Prema njegovim rečima, bakšiš ide na račun u nefiskalni deo. Objasnio je i kako to funkcioniše u ostatku Evrope.

"U Evropi to funkcioniše ovako: ‘Dobar dan, 18 evra je račun, a ja mu kažem: Ukucaj 25‘. On ukuca taj iznos na POS terminalu, ali na fiskalnom računu nema tih sedam evra bakšiša. Ukoliko na računu stoji iznos bakšiša, da to nije deo fiskalizacije. Kod nas imate reklame za sve i svašta, pa piše nefiskalni deo isečka. To nije deo fiskalnog računa, a to što je na istom papiru nije ista stvar", dodaje Segedi.

U Evropi za uslugu potrošači dobijaju isti račun, ali oni sami odlučuju koliki bakšiš će da ostave. Objasnio je šta znači u praksi dobijanje različitog računa.

"Po Ustavu ne možete vi dobiti različit račun od mene, a ja ako poželim da podelim svoju sreću i hoću svakome da ostavim po 100 evra, ja to mogu, a vi ne morate i to je ta razlika. Mi za uslugu moramo dobiti potpuno isti račun, a možemo ostaviti i više. Najgore što može da se desi u ovom trenutku je da taj višak bude u kasi. To znači da vi na 100 evra imate dodatnih 10 evra, što je 118 dinara viška u kasi, a za taj iznos imali smo slučajeve zatvaranja lokala na 15 dana zbog sumnje neevidentiranja prometa preko fiskalnog uređaja. Kisela voda košta više od 120 dinara. Ja sam protivnik obavezne stope, ne može biti nula ili deset. Šta ako ja hoću 7,5 ili baš hoću 8,25 i neću ni centa više. Kinez sam, pa hoću 3 odsto da ostavim, neću 10. Ne možete da me naterate, ali ni da mi zabranite, to je poenta. Bilo koji višak u kasi rezultuje zatvaranjem od strane Poreske uprave na 15 dana, a to je ogroman trošak za sve porodice koje žive od tog restorana", kaže Segedi.

Nenad Ilić, ugostitelj iz Kraljeva, smatra da je ovaj sistem moguće primeniti u Sjedinjenim Američkim Državama. Objasnio je razliku u plaćanju u odnosu na Srbiju.

"Ja ću malo to da uprostim. Naš stav je da je stavljanje obaveznog bakšiša u fiskalni račun nemoguća misija i mislim da nije potrebno to da se radi. To mogu da obrazložim iz nekoliko uglova. Iz ugla gosta, radnika u kafani i poslodavca. Mora da bude ili obavezno ili dobrovoljno, sama kategorija da vi možete da birate ne postoji, pogotovo ne u fiskalnom računu. Ne postoji način implementacije takvog načina poslovanja u tom trenutku. Postoji na računima bakšiš u Engleskoj i Americi, ali njihov poreski sistem je daleko drugačiji od našeg. Plaćanja u Americi su na osnovu kartica, oni nemaju keš plaćanja, dok kod nas čak 70 odsto ljudi plaća kešom. Kao što je Aleksander kazao, deset od sto i deset odsto na sto, nije isto, tako da će se javljaju razlike. Prilikom odbijanja, ako računate na 100 deset odsto to je 110 dinara, ali ako od 110 odbijate deset odsto, to nije više isto. Deset odsto od 110 je jedanaest.

Onda se tu javljaju određeni problemi. Ukoliko pogledamo sve ovo iz ugla gosta, ja kao gost mogu da biram da li želim da nagradim konobara ili ne. Taj konobar, koji je meni izneo tu hranu, on iza sebe ima ekipu sa kojom treba da podeli bakšiš, a to su kuvar, čistačice, itd... Ako ja želim to da platim, to je moja čista volja, a u ovom trenutku to više nije dobra volja. Ne možete se vi oslanjati na to da li ja hoću ili neću da platim. Znači, ja treba da kažem konobaru donesi mi račun, ali bez bakšiša. Ne može. Takva vrsta usluge dovodi gosta u veoma neprijatnu situaciju ukoliko ne želi da ostavi bakšiš. Kao gosta bi me iziritiralo da dva puta plaćam porez. Ja plaćam 10 odsto porez na svoju dobru volju. Zašto mi naplaćujete porez na to? Već sam platio servis i uslugu, tih 10 ili 5 odsto je moja dobra volja", rekao je Ilić.

Bakšiš u kešu predstavlja "sivu zonu" i to nije prepoznato od strane Poreske uprave prema rečima Aleksandra Segedija. Ugostitelj iz Kraljeva, Nenad Ilić se nije složio sa ovom tvrdnjom.

"Svi mi kad uđemo u kafanu, uradimo istu stvar. Platimo karticom ono što je na fiskalnom računu, a onda izvučemo neki keš. Trenutno je taj keš ‘siva zona‘, zato što nije prepoznat od strane Poreske uprave", rekao je Aleksander Segedi.

Nenad Ilić se nije složio sa ovom izjavom. Objasnio je i zašto.

"Ja sam već platio porez na taj moj novac i ja sa njim mogu da radim šta hoću. U ovom slučaju, ja sam zadovoljan uslugom i ja sam novac dao kao uslugu bakšiša", zaključio je raspravu Nenad  Ilić.

U našoj anketi glasajte da li bi trebalo bakšiš uvesti kao obaveznu stavku na računu. U komentarima nam i obrazložite svoje mišljenje.

Anketa

Da li bi bakšiš trebalo da bude obavezan na računu?

  • Ne, zašto da dam 10%, pogotovo ako su konobari bezobrazni?

    92.01% (449)

  • Da, sve će biti transparentno i neće biti sive zone

    4.51% (22)

  • Nisam siguran/na

    3.48% (17)

Da li bi bakšiš trebalo da bude obavezan na računu?

Rezultati

(MONDO)

Možda će vas zanimati

Komentari 47

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Nikola

Citam ove komentare i ne verujem koliko su svi otisli predaleko od ove teme,to sto neki pisu kako u nekim zemljama naplacuju uslugu,servis,pribor to se zove Kuver.A kuver predstavlja to da ste vlasnicima lokala platili za odrzavanje lokala za to sto ce potrositi detedzent da operu privor da kupe salvete,sto ste isprljali stoljnjak i sto ste potrosili ulje ili sirce po meni malo besmislena stvar i ako se bavim konobarisanjem vec 10godina,to sto se pokrece tema o baksisu i sto narod prica nebuloze i pominje muzicare nikad mi nece biti jasno jedno ljudi su u stanju muzici da daju 200 300e i da plate racun za pice hranu sto ide gazdi a konobaru daju na racun od tipa 300e daju 100din nasmeju se i kazu uredu je pa bolje da me pljune u facu jer se oko tog stola polomim,i da se nadovezem svi ce reci pa ti si placen za to pa placena je i muzika stondolazi da svira u lokalima ja ne kazem da treba da se daje inoonobarima koni muzici 200 300e ali na neke velike racune gde se konobar naradi samo oko vaseg stola bilo bi fer i korektno makar 1000din da mu se da kad je vec vas sto dao 200e muzici a na 10ljudi za stolom svako 100din da da konobaru nije puno Hvala

Milan

80 % konobara ne bi radilo kad bi znalo da ne moze da uzme taj baksis, jer su svi osigurani od 40 do 50 hiljada din, s druge strane ne znam zasto da ga ja sazaljevam i dajem mu baksis, on radi svoj posao isto ko sto radi i kuvar, sanker, perac sudova pa cak i ja sam pa nikada ne dobijem baksis, od kad je sveto zanimanje biti konobar, nikad ne sitnicarim za 20-30 din ali sto bi ja njemu ostavio 100, 200,500,1000 din nek mu plati gazda ako je nezadovoljan neka menja zanimanje prosto je...

Svarog

Većina ovih što kukaju garant nisu ušli u kafanu bar zadnjih 10 godina

special image