• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Da li je VAC preuzeo akcije Novosti od Beka?

Pravni zastupnici firme Ardus saopštili su večeras da nije tačna informacija TV B92 da je nemački koncern VAC preuzeo 23 odsto akcija te firme, koja je vlasnik udela u Kompaniji Novosti.

"Tačno je da je VAC, u Beču, na prevaru i mimo zakonskih propisa, od jedne advokatske kancelarije, bez ikakve dokumentacije, upisao da preuzima kompletnu firmu Ardus, pa samim tim, veruje, i 23 odsto akcija Novosti", navodi se u saopštenju dostavljenom iz redakcije Novosti.

Na istovetan način pokušao je da preotme i drugu firmu koja je, takođe, vlasnik udela u Novostima, ali su tom prilikom službenici bili obazriviji, pošteniji i odgovorniji, pa su to sprečili, navodi se u saopštenju.

Advokati beogradskog vlasnika ovih firmi preduzeli su više zakonskih poteza.

TV B92 javio je ranije da je VAC preuzeo je 23 odsto akcija Večernjih Novosti od firme Ardus, koja je u vlasništvu Milana Beka.

U naredne dve nedelje, naveo je B92, VAC će preuzeti i preostali paket akcija Večernjih Novosti od Milana Beka, koji preko svoje tri firme ima nešto više od 63 odsto akcija Večernjih Novosti.

Preostale akcije su u vlasništvu države, 29 odsto, i PIO Fonda koji ima 7 odsto akcija.

Iz VAC-a su ranije demantovali pisanje beogradskih medija da su odlučili da se povuku iz Srbije zbog ekonomskih problema u Nemačkoj.

VAC je novinska i izdavačka kuća koja u Srbiji ima vlasništvo od 50 odsto u "Politici", većinski je vlasnik novosadskog "Dnevnika", a drži i kioske "Štampe", dok već duže vreme nije jasno kakva je njihova vlasnička struktura u kompaniji "Novosti", koju su nameravali da preuzmu.

Inače, Upravni odbor novosadskog holdinga Dnevnik analiziraće na sutrašnjoj sednici ispunjenje ugovornih obaveza VAC-a u preduzeću "Dnevnik Vojvodina pres" koje izdaje dnevni list Dnevnik, potvrđeno je danas agenciji Beta.

Prema najavi uprave holdinga Dnevnik, preispitaće se ugovorne obaveze VAC-a koje su se prilikom osnivanja firme "Dnevnik Vojvodina pres" 2003. godine odnosile na izgradnju nove štamparije, preuzimanje između 80 i 100 radnika holdinga i socijalni program od tri miliona evra za višak zaposlenih.

VAC je obezbedio 1,5 milion evra za socijalni program za višak zaposlenih u holdingu Dnevnik i neodrživa je teza da "VAC ima vlasnički udeo od 55 odsto u 'Dnevnik Vojvodina presu'", rekao je agenciji Beta član uprave holdinga Dnevnik koji ne želi da mu se objavi ime.

Prema njegovim rečima, to znači da VAC nema ni pravo da pregovara sa trećim licem o preuzimanju 55 odsto udela u "Dnevnik Vojvodina presu", jer zbog neispunjavanja ugovornih obaveza ne može raspolagati tolikim udelom.

Kako je naveo ovaj izvor, Upravni odbor nije obavešten o nameri VAC-a da proda vlasnički udeo, iako holding Dnevnik po ugovoru ima pravo preče kupovine.

Kako saznaje agencija Beta, jedna od opcija je da uprava holdinga Dnevnik predloži da se podnese tužba protiv VAC-a zbog neispunjavanje ugovornih obaveza.

Opcija je i stečaj u preduzeću "Dnevnik Vojvodina pres" jer je dug tog preduzeća od 2003. godine dostigao 3,2 miliona evra.

Osnivač Akcionarskog društva holdinga Dnevnik je Skupština Vojvodine koja je i vlasnik 45 odsto preduzeća "Dnevnik Vojvodina press".

Kako tvrde u upravi holdinga, sporno je preostalih 55 odsto udela u vlasništvu jer se medijski koncern VAC 2003. obavezao da će steći pravo na taj vlasnički udeo samo ako ispuni ugovorne obaveze.

(agencije/MONDO)

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image