• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Italijani u Srbiji uložili 800 miliona evra

Po rangu investicija od 2001. godine, čak ne računajući najnoviju "Fijata", Italija na šestom mestu ali je i prvi uvoznik srpske robe.

"To su investicije koje su već realizovane i koje za rezultat imaju 18.000 radnih mesta", rekla je državni sekretar za regionalni razvoj u ministarstvu ekonomije Dragijana Radonjić-Petrović.
na sesiji pod nazivom "Fokus Srbija", na kojoj su učestvovali predstavnici privredne delegacije iz italijanske regije Marke.

Radonjić-Petrović je tom prilikom najavila da će danas svečano biti otvorena Regionalna kancelarija za jugoistočnu Evropu te italijanske regije.

"Italija je za Srbiju značajan politički, ekonomski i strateški partner. U cilju unapređenja bilateralnih odnosa je i ova poseta regije Marke, koja danas otvara kancelariju u Beogradu, a preko koje će se realizovati brojne ekonomske i investicione aktivnosti i uspostaviti direktna komunikacija među privrednicima", rekla je ona.



Ambasador Italije u Srbiji Armando Varikio je ocenio da su privredni odnosi sa Srbijom izuzetni i da su već rezultirali sklapanjem brojnih bilateralnih sporazuma, ali i konkretno ugovorenim poslovima izmedu preduzeća.

"Italija je postala i prvi spoljnotrgovinski partner kada je u pitanju srpski izvoz", podsetio je ambasador.

Prema njegovim rečima, italijanski privrednici sve više pokazuju interes za saradnju sa Srbijom, "jer u njoj nalaze idealne uslove", odnosno, kako je precizirao, kvalifikovane ljude i konkurentne cene.

Ambasador je naveo da se već događa da italijanske firme iz regiona sele svoju proizvodnju u Srbiju, a kao primer naveo seljenje proizvodnje italijanskih preduzeća iz Transilvanije (Rumunija).

Varikio je dodao da dodatni podsticaj i sigurnost za italijanske investicije u Srbiji daju i njeno uspešno približavanje Evropskoj Uniji, ali i sporazumi o slobodnoj trgovini koje naša zemlja ima sa više država.

Izvoz regije Marke u Srbiju je u 2009. godini vredeo 37 miliona evra, dok je Srbija u tu regiju izvezla robe u vrednosti 41 milion evra.

Iz regije Marke, u Srbiju je do sada direktno investirala kompanija "Falk East" sa pogonima u Knjaževcu, Rumi i Zrenjaninu. Kompanija proizvodi dečju obuću "Naturino", zapošljava više od 1.300 radnika i uložila je sedam miliona evra.

U prošloj godini Italija je bila treći trgovinski partner Srbije, posle Rusije i Nemačke, a u Srbiju je najviše izvozila vozila, tekstil, mašine za specijalne namene i odeću, dok je srpski izvoz u Italiju baziran na odevnim predmetima, čeliku i gvožđu, obući i plastičnim proizvodima.

Više od 250 italijanskih firmi posluje u Srbiji, ostvaruje obrt od oko 2,4 milijarde evra i zapošljava više od 20.000 radnika.

(Tanjug)

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image