• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Na godišnjem pametno sa karticama

U retoranu bolje platiti karticom, bankomat manje "košta" sa debitnom nego kreditnom "plastikom".

Građani koji putuju na odmor u inostranstvo treba da povedu računa na koji način plaćaju robu i usluge, jer mogu da ostvare značajne uštede ukoliko odaberu dobar način plaćanja, savetovali su danas predstavnici Erste banke.

Korišćenjem određenih kartica u hotelima, restoranima ili prodavnicama izbegava se plaćanje provizije za podizanje gotovine na bankomatima, izjavila je direktorka Direkcije alternativnih kanala distribucije Erste banke Aleksandra Ognjanović.

Gotovinu koja vam može biti potrebna u drugim prilikama podignite na bankomatu koristeći debitnu, a ne kreditnu karticu, dodala je ona.

"Provizije za podizanje gotovine na bankomatima kreditnom karticom su veće, a ukoliko je banka, čiju karticu koristite, deo međunarodne grupacije, moguće je i da se za podizanje gotovine debitnom karticom na bankomatima te grupacije uopšte ne naplaćuje provizija", objasnila je Ognjanović.

Korisno je znati i da upotreba kartice ima ograničenja na dnevnom nivou - svaka banka određuje maksimalne limite za kartice koje izdaje, a i neke države imaju svoje limite za podizanje gotovine u toku 24 sata. Na primer, u Austriji je to maksimalno 400 evra, saopštila je Erste banka.

Građani bi, takođe, trebalo da primenjuju opšte savete prilikom korišćenja kartica, što podrazumeva da prilikom plaćanja karticu ne ostavljaju bez ličnog nadzora, zatim da provere račun, odnosno slip koji dobiju prilikom plaćanja računa i da ga čuvaju dok transakcija ne bude proknjižena.

Karticu nikada ne bi trebalo davati na korišćenje drugoj osobi, PIN ne treba nositi zajedno s karticom i saopštavati ga drugoj osobi, a u slučaju gubitka, krađe ili sumnje na zloupotrebu kartice, istog trenutka treba pozvati broj za blokadu.

(Tanjug)

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image