• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

OVAJ POSAO U SRBIJI DONOSI "BRDO LOVE"! PLATA I DO 3.000€ MESEČNO: I početna primanja su za mnoge nezamisliva

Autor Ivana Vlajković

Zanimanje kuvara u poslednje vreme veoma je perspektivno i može da se zaradi i do 3.000 mesečno.

 restoran Izvor: Shutterstock/G.MARTYSHEVA

Zanimanje kuvara je na našem tržištu veoma traženo i poslodavci daju velike zarade. Bilo je slučajeva gde se šefu kuhinje nudilo i više od 3.000 evra. 

"Pre nekoliko godina imali smo jedan oglas u kome je poslodavac nudio platu od čak 3.100 evra, ali je lista potrebnih kvalifikacija bila dugačka i šef je morao da poznaje mnoge svetske kuhinje. Naravno, visina zarade razlikuje se u zavisnosti od pozicije. Pomoćnici kuvara rade uglavnom za minimalac ili malo više od toga, ali sami kuvari mogu da dostignu zarade od 70, 80, 100 hiljada dinara“, objašnjava Miloš Turinski iz Infostuda.

Kako je sagovornik ispričao, tražnja za kuvarskim školama je do pre nekoliko godina bila slaba. Međutim, prema njegovim rečima, to se u poslednje vreme promenilo jer se prepoznaje da je zanimanje perspektivno. Ovo potvrđuje i Jelena Čeperković, direktorka Ugostiteljsko-turističke škole u Vrnjačkoj banji, jedne od najpoznatijih u Srbiji u koju dolaze učenici iz cele zemlje. "Kada je reč o kuvarima, tu imamo treći i četvrti stepen i godišnje se upiše oko 90 učenika. Međutim, svake godine se traži mesto više, ima puno zainteresovanih", kaže Čeperković.

Sagovornica je objasnila da su početne plate u ovom zanimanju oko 700, 800 evra i mogu da se dostignu visoke zarade. Prema trenutnim ponudama u oglasima, za posao kuvara se u Beogradu i Novom Sadu nudi i do 130.000 dinara. Iz Srbije mnogo kuvara ide u inostranstvo. Najviše ih odlazi na jadransko primorje u toku letnje sezone. Tu kuvari mogu da zarade i do 3.000 evra mesečno. Najpopularnije letnje destinacije su Crna Gora, Hrvatska i Slovenija, a budući da su obezbeđeni smeštaj i hrana, može se reći da je to "čista" zarada.

(MONDO/Nova.rs)

Možda će vas zanimati

Komentari 1

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Miki

Lep posao ali izuzetno stresan i fizički zahtevan.

special image