• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

GORIVO ĆE DO 2026. TOLIKO DA POSKUPI... EVO ŠTA SE SPREMA! Cena benzina i dizela "skače u nebo", a samo jedno rešenje!

Autor Ivana Vlajković

Cena goriva će do 2026. godine biti toliko visoka da će mnogi poželeti da voze električna vozila.

 Gorivo će biti sve skuplje Izvor: MONDO/Uroš Arsić

Benzin i dizel biće sve skuplji i cena će do 2026. godine biti toliko visoka da će svi želeti da voze električne automobile. Ušteda je već danas značajna jer je do osam puta jeftinije da se vozi električni nego konvencionalni automobil, zaključak je panela "Razvoj elektromobilnosti u regiji" održanog na ovogodišnjem SET-u.

Učesnici panela su razgovarali i o subvencijama i naveli su da su one važan faktor za kupovinu električnih vozila. Napomenuli su da je mreža punjača u regiji razvijenija nego pre pet godina. Istakli su da treba da bude još bolja. Željko Purgar, konsultant za elektromobilnost, objasnio je da će benzin i dizel biti sve skuplji i da će cena goriva "prisiliti" kupce da razmišljaju o električnim automobilima. Kako je objasnio, od 2026. godine u saobraćaju počinje trgovina sa emisijskim kuponima, a emisije gasova staklene bašte treba smanjiti od 2005. do 2030. godine za 43 odsto.

"Tu nastaje problem. Primera radi, do 2019. godine Slovenija je podigla emisije gasova staklene bašte u saobraćaju za 28 odsto. Sad kad im uvedu te nove mere, treba da iz 28 odsto dođu na - 43 procenata za 11 godina, a 2026. da krenu sa prodajom kupona, ali ne kao u energetici gde to plaćaju termoelektrane, već proizvođači fosilnih goriva. Ko će tu imati najviše problema? Kupci fosilnih goriva i to će preko noći postati jako zanimljivo, jer će benzin i dizel biti sve skuplji. EU će 2028. godine napraviti prvu reviziju ko je koliko uspešan, ali sad već možemo reći za Sloveniju i Hrvatsku da će nastati problem, jer će cena goriva biti toliko visoka da će svi reći "gde mi je električni auto", objasnio je Purgar.

Srđan Ožegović, izvršni direktor Procredit banke Sarajevo smatra da je veoma važna promocija elektromobilnosti. "Pokazalo se da na najdužoj deonici do Bihaća, put od 700 km ništa duže nije trajao nego konvencionalnim vozilom, ali je trošak značajno niži. Put je koštao 8 evra ( oko 940 dinara ), a da smo taj put prešli konvencionalnim vozilom, cena goriva bila bi preko 65 evra ( oko 7.600 dinara ). Uštede su jako značajne, to smo i hteli da pokažemo. Osim promocije i pokazivanja mogućnosti da može da se kreće normalno električnim automobilima po BiH, na potencijalne kupce prilikom razmatranja ulaganja u ova vozila, najviše uticaja imale su subvencije od prošle godine izražene u oslobađanju od carina", istakao je Ožegović.

(MONDO/ekapija)

Možda će vas zanimati

Komentari 8

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

mikac

Gorivo ce biti sve jeftiniji i jeftinije jer ga ima neograniceno, borice se svim silama da se ne predje na elektricna vozila, razmislite malo mislite da ce naftne kompanije povecavati cenu goriva dok se radi tranzicija na ev u Evropi stvarno glup tekst.

Mire

Da li je to cilj svetske ekonomije protiv rusije...da na silu uvede električna sokoćala da se smanji potreba za naftom...

Serbia forever

@Mire ne, njih Rusija toliko ne interesuje dugoročno! Njih zanima, da podignu cenu goriva, koja će biti potrebna za siromašnije države, koje nemaju pare i plate, da mogu da priušte nove el.automobile! Tako će nama prodavati veoma skupi gorivo, koje će koristiti naši polovnjaci....

special image