• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

BIĆE POSKUPLJENJA ZBOG SNEGA U APRILU, KO ĆE IMATI NAJVEĆU ŠTETU: Agroekonomista upozorio - Ovo je najgori scenario!

Autor Ivana Lazić

Zbog snega u aprilu, cene određenog voća bi mogle da poskupe.

 Poskupljuje voće zbog snega u aprilu Izvor: Mondo

Zbog iznenadnog snega u aprilu, mnogi strahuju za useve i pitaju se da li će zbog ovih vremenskih neprilika u proleće, cene voća i povrća poskupeti.

Poljoprovrednici kažu da nikako nije dobro ako se temperatura spusti za više od tri stepena ispod nule. U direktnoj opasnosti je voće koje je već procvetalo, kao što su breskve i kajsije.

O ovoj temi voditelji "Pulsa Srbije" Milica Marković i Miloš Anđelković razgovarali su sa agroekonomistom Žarkom Galetinom.

"Svakako da u ovom periodu sneg nije uobičajena pojava, mada se u poslednje vreme sve češće javljaju nepogode, poput letnjih suša. Ko će imati najveću štetu? Najverovatnije malina, jedan od naših izvoznih aduta. Koštičavo voće, nažalost, pre svega kajsija, breskva, one koje su otvorile cvet i nebranjene su od mrazeva. Najbezbednije su jabuka i kruška koje imaju kasnije cvetanje. Mogu se očekivati značajniji gubici", objasnio je Galetin za Kurir Tv.

Agroekonomista dodaje da je dobra stvar što jutarnji mrazevi neće dugo potrajati.

"Ono što je dobro da se ne najavljuju dugotrajniji mrazevi i ledeni dani. Ipak, i 3-4 sata na minus 3 stepena može da nanese veliku štetu. Tako će biti sutra kako je prognozirano. To može da bude ozbiljan problem i da nanese štetu i do 30 odsto. Ipak, ako se sneg zadrži na voćkama, on može da zaštiti cvet voćki od niskih temperatura. Da li će se taj scenario desiti, ne znam, ali ako se sneg naglo otopi i dođu niske temperature, to bi bio najgori scenario", dodao je Galetin.

Pogledajte

03:59
OVE TRI VOĆKE ĆE NAJVIŠE POSKUPETI ZBOG SNEGA U APRILU! Agroekonom Galetin o najgorem scenariju koji se može desiti u Srbiji
Izvor: Kurir TV
Izvor: Kurir TV

(Mondo/Kurir)

Pročitajte i ovo:

Komentari 9

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

HAQE

Mene samo interesuje da bude u svakom trenutku dostupno banane, mango, ananas, papaja i kokosov orah ceo. Eto to ja kupujem svakodnevno jer mi je żivotno potrebno.

Srbin, nikad Jugosloven

Jutros granulo sunce, voće u šoku, biće poskupljenje...

Србија до Токија Русија до милвокија

Једни ,,стручњаци" кажу да је добро што је пао снег да заштити цвет на воћу које је процветало, други да је све пропало због снега. ,,Стручњаци" све мој до мога.

special image