Izvršni odbor Narodne banke Srbije odlučio je na sednici koja je održana u četvrtak, 6. aprila, da poveća referentnu kamatnu stopu za 25 baznih poena, na nivo od šest odsto. Povećana je i stopa na depozitne olakšice, na 4,75 odsto, kao i stopa na kreditne olakšice, na 7,25 procenata.

Izvršni odbor je, prilikom donošenja ovakve odluke, procenio da je potrebno da se nastavi sa umerenim zaoštravanjem monetarnih uslova kako se ne bi povećala inflaciona očekivanja i kako bi se osiguralo da se inflacija nađe na opadajućoj putanji i vrati u granice dozvoljenog odstupanja od cilja u horizontu projekcije.

Prenošenje dosadašnjeg povećanja referentne kamatne stope na kamatne stope na tržištu novca, kredita i štednje ukazuje na efikasnost transmisionog mehanizma monetarne politike putem kanala kamatne stope. Istovremeno, održavanjem relativne stabilnosti kursa dinara prema evru Narodna banka Srbije znatno doprinosi ograničavanju efekata prelivanja rasta uvoznih cena na domaće cene, kao i ukupnoj makroekonomskoj stabilnosti u uslovima povećane globalne neizvesnosti, navedeno je u saopštenju Narodne banke Srbije.

Izvršni odbor ističe da je opreznost monetarne politike neophodna zbog i dalje prisutnih geopolitičkih tenzija usled sukoba u Ukrajini, kao i činjenice da indirektni efekti povećanih cena energenata i industrijskih sirovina u prethodnom periodu, zajedno s tržištem rada, još uvek održavaju baznu inflaciju na relativno visokom nivou u većini zemalja, što se odražava na uvoznu inflaciju u Srbiji. Inače, ovo je 13. povećanje referentne kamate od aprila prošle godine.

Naredna sednica Izvršnog odbora na kojoj će biti doneta odluka o referentnoj kamatnoj stopi održaće se 11. maja.

(MONDO)