Kako su cene namirnica, a naročito mesa, značajno porasle ove godine, mnogi se već pitaju koliko novca će im biti potrebno za praznični ručak.
Uskršnja trpeza je nezamisliva bez prasećeg ili jagnjećeg pečenja. I dok cena jagnjetine stagnira, prasetina je skuplja iz dana u dan. Kilogram žive vage dostigao je cenu od 550, pa i do 700 dinara. Dragan Jovanović iz sela Zagorica kod Topole kaže da je za ovaj Vaskrs prodao stotinak prasića.
"Cena nikad nije bila viša nego ove godine, prasići su 500 dinara za kilogram, a jagnjići prvi put jeftiniji, 400 dinara po kilogramu. Tako da ko ima za prodaju, može fino da zaradi, dok onaj što treba da kupi, bogami, mora da izvadi iz novčanika solidnu sumu novca. Ja sam imao oko 100 prasadi ovog proleća i sve sam rasprodao, nešto je ugovoreno za Vaskrs da se peče, nešto sam prodao sveže, tako da sam i više nego zadovoljan", priča Jovanović.
Kada je reč o sirovom prasećem mesu, ono se u marketima već prodaje po ceni od 900 dinara za kilogram, dok pečenjare pečenje prodaju i po 2.500.
Kilogram pečenja po gradovima
mesto prasetina jagnjetina
Beograd 2.100 2.800
Čačak 2.000 2.400
Kragujevac 2.300 3.000
Užice 1.700 2.500
Šabac 2.000 2.400
Vranje 1.450 1.800
Niš 1.900 2.300
Zrenjanin 2.000 2.500
Novi Sad 2.300 2.300
Pored pečenja, na prazničnoj trpezi ne može se ni bez farbanih jaja. U marketima i na pijacama se cena jednog jajeta kreće oko 15 dinara, ali ona idu i do 25 i 30 dinara. Ukoliko familija od desetoro ljudi proslavlja Vaskrs, oni za jaja treba da izdvoje od 750 do 1.250 dinara.
"Najviše se prodaju jaja koja koštaju 15 dinara, pa ova najkrupnija. Neko kupi tri korneta po 30 jaja, a neko kupi 20 komada", kaže prodavačica na užičkoj pijaci.
Veliki izdatak biće i predjelo, a ono obično obuhvata rusku salatu, pite, suhomesnate proizvode. Takođe, na trpezi neće izostati ni dezert, a većina domaćica najradije poslužuje sitne kolače. Tako je za kilogram sitnih kolača potrebno izdvojiti oko 1.300 dinara, a toliko košta otprilike i kilogram najjednostavnije torte.
Računica za cenu trpeze
Praseće pečenje 2,5 kg 5.000, jagnjetina 2,5 kg 6.000, jaja 50 kom. 1.250, vino 3 l 1.200, sok 5 l 750, ruska salata 2 kg 1.450, pita 2 kg 1.000, kiflice 2 kg 1.200, kolači, torta 2 kg 2.600, pečenica 1 kg 1.350, kulen 1 kg 1.300, sir 1 kg 700, paradajz 2 kg 600, krastavac 2 kg 2500
(Mondo/Informer)
Zvezda u drami pobedila Partizan i odbranila Kup: Mekintajer doneo petu "Žućkovu levicu" u nizu
Da li je ovo ključni detalj finala Kupa Radivoja Koraća? Snimak otkriva zašto je Obradović pobesneo
"Nisu igrači odlučili finale, znamo svi o čemu pričamo": Obradović siguran da je i navijačima Partizana jasno
"Ako se bilo šta loše desi, odgovorni su Partizanov predsednik i trener": Čović se još jednom oglasio pred meč
"Manje smo kukali, ružno je da se tako omalovažava": Zvezdin MVP Filip Petrušev traži više poštovanja