• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

ŠOK CENA PRASETINE - "NIKAD NIJE BILO OVAKO": Računica za uskršnju trpezu će vas iznenaditi, a evo koliko je jagnjetina

Autor Ivana Lazić

Građani će ove godine morati da pripreme više novca za uskršnju trpezu, budući da su cene namirnica znatno porasle.

 Običaji šta treba da se nađe na uskršnjoj trpezi_571857331.jpg Izvor: Shutterstock

Kako su cene namirnica, a naročito mesa, značajno porasle ove godine, mnogi se već pitaju koliko novca će im biti potrebno za praznični ručak

Uskršnja trpeza je nezamisliva bez prasećeg ili jagnjećeg pečenja. I dok cena jagnjetine stagnira, prasetina je skuplja iz dana u dan. Kilogram žive vage dostigao je cenu od 550, pa i do 700 dinara. Dragan Jovanović iz sela Zagorica kod Topole kaže da je za ovaj Vaskrs prodao stotinak prasića.

"Cena nikad nije bila viša nego ove godine, prasići su 500 dinara za kilogram, a jagnjići prvi put jeftiniji, 400 dinara po kilogramu. Tako da ko ima za prodaju, može fino da zaradi, dok onaj što treba da kupi, bogami, mora da izvadi iz novčanika solidnu sumu novca. Ja sam imao oko 100 prasadi ovog proleća i sve sam rasprodao, nešto je ugovoreno za Vaskrs da se peče, nešto sam prodao sveže, tako da sam i više nego zadovoljan", priča Jovanović.

Kada je reč o sirovom prasećem mesu, ono se u marketima već prodaje po ceni od 900 dinara za kilogram, dok pečenjare pečenje prodaju i po 2.500.

Kilogram pečenja po gradovima

mesto           prasetina           jagnjetina

Beograd           2.100              2.800
Čačak               2.000             2.400
Kragujevac       2.300             3.000
Užice                1.700             2.500
Šabac               2.000             2.400
Vranje              1.450              1.800
Niš                   1.900              2.300
Zrenjanin         2.000              2.500
Novi Sad         2.300               2.300

Pored pečenja, na prazničnoj trpezi ne može se ni bez farbanih jaja. U marketima i na pijacama se cena jednog jajeta kreće oko 15 dinara, ali ona idu i do 25 i 30 dinara. Ukoliko familija od desetoro ljudi proslavlja Vaskrs, oni za jaja treba da izdvoje od 750 do 1.250 dinara.

"Najviše se prodaju jaja koja koštaju 15 dinara, pa ova najkrupnija. Neko kupi tri korneta po 30 jaja, a neko kupi 20 komada", kaže prodavačica na užičkoj pijaci.

Veliki izdatak biće i predjelo, a ono obično obuhvata rusku salatu, pite, suhomesnate proizvode. Takođe, na trpezi neće izostati ni dezert, a većina domaćica najradije poslužuje sitne kolače. Tako je za kilogram sitnih kolača potrebno izdvojiti oko 1.300 dinara, a toliko košta otprilike i kilogram najjednostavnije torte.

Računica za cenu trpeze

Praseće pečenje 2,5 kg 5.000, jagnjetina 2,5 kg 6.000, jaja 50 kom. 1.250, vino 3 l 1.200, sok 5 l 750, ruska salata 2 kg 1.450, pita 2 kg 1.000, kiflice 2 kg 1.200, kolači, torta 2 kg 2.600, pečenica 1 kg 1.350, kulen 1 kg 1.300, sir 1 kg 700, paradajz 2 kg 600, krastavac 2 kg 2500

(Mondo/Informer)

Pročitajte i ovo:

Komentari 30

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Planina

Srecom sa sela sam, gajim i koljem sam, tako da za meso vrh organskog kvaliteta nema problema. Ko hoce da kupi moze i kod mene prase gajeno ko nekad bez koncetrata jes da ne moze da nabaci 30kg za tri meseca ko ovi vestacko hranjeni. Mome treba min 6 meseci, ali kada ispecete meso vrh kvalitet, ukus i ima ga, a ne ono naduvano kada ga ispecete voda ispari ki zec. Cena kod mene, nikog ne teram ko voli i ceni kvalitet i prirodno. 1000rsd 1kg zive vage.

Djak

Samo da uporedite sa cenama u Kanadi, jedno jagnje sveze od 15kg je 300 do 350 dolara (peceno u pekari 520 dolara), prasece sveze od 10 do 12 kg je 100 do 120 dolara, peceno 250 do 300 dolara. Znam da je ovde malo drugaciji standard, ali ipak sve je toliko poskupelo da nije normalno. Samo za informaciju minimalac je 16.65 po satu u bruto iznosu, neto zavisi od mnogo faktora ali negde izmedju 10 i 11 dolara. Neko treba da radi 50 i vise sati za jedno peceno jagnje.....hhehe :(

Brundo

Jer EU nema alternativu.

special image