• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Cvetković: Izlazimo iz krize bez većeg PDV-a

Premijer Mirko Cvetković je najavio da će Vlada do kraja godine ukinuti antikrizne mere a da u skorije vreme neće biti povečan poreza na dodatu vrednost.

Nema osnova da se zaključi da će u Srbiji doći do ponovne ekonomske krize, jer svi pokazatelji govore da izlazimo iz kriznog perioda ka ostvarivanju stabilnog privrednog rasta, rekao je Cvetković je na skupu pod nazivom "Rijaliti ček", koji je organizovao Savet stranih investitora.

On je istakao da će fokus rada vlade u postkriznom periodu biti kreiranje novih radnih mesta i rast standarda stanovništva.

Cvetković smatra da je Srbija početkom ove godine pošla pozitivnim stopama rasta, ali one još nisu dovoljne da se poprave posledice krize nastale u 2009. godini.



Premijer je izjavio da je mala verovatnoća da će oporezivanje tražnje, odnosno povećanje poreza na dodatu vrednost (PDV), biti sprovedeno u neposrednoj budućnosti.

"U momentu kada smo još uvek taoci deficita na strani tražnje, dalje oporezivanje te tražnje moglo bi ponovo da izazove vraćanje u situaciju krize, odnosno da ima efekte na privredu".

Cvetković je naveo da zbog toga "nije mnogo verovatno" da će povećanje PDV-a "biti neposredno primenjeno", ali da se o tome vrlo ozbiljno razmišlja i da će po svoj prilici biti deo dugoročne ekonomske strategije razvoja zemlje.
Premijer je rekao da bi strategija, koja bi trebalo da se sprovodi posle 2010, do 2020. godine, trebalo da bude usvojena u septembru.

Prema njegovim riječima, najozbiljniji problem trenutno predstavlja nezaposlenost, koja je trentno na nivou od 19,2 odsto radne snage, tako da se od novih investicija u Srbiju očekuje da kreiraju nova radna mesta.

On smatra da je pozitivno što izvoz beleži visok rast, uz umereni rast uvoza, tako da se pokrivenost uvoza izvozom povećala na 65 odsto.

Zbog toga premijer očekuje da će ove godine rast bruto domaćeg proizvoda (BDP) biti dva odsto.


Rast BDP-a jeu prva tri meseca bio oko 0,7 odsto, ali da je prema posrednim metodama procene u drugom tromesečju rast bio i veći.

To daje osnovu očekivanjima da bi mogla da se ostvari stopa rasta BDP-a od dva odsto u 2010. godini, kazao je premijer, ali je podsetio da je Međunarodni monetarni fond (MMF) smanjio procenu stope rasta BDP-a Srbije sa dva na 1,5 odsto.

Cvetković je naveo da će i pored tog rasta BDP-a Srbije biti ispod nivoa pre svetske ekonomske krize i ocenio da će biti potrebno od dve do tri godine za povratak na pređašnje visoke stope rasta.

"Oporavak neće biti tako brz kao što je bio pad i zbog toga su potrebana ulaganja postojećih i novih investitora, kojima će se otvarati nova radna mesta", kazao je predsednik Vlade Srbije Mirko Cvetković.

Predsednik Saveta stranih investitora Ćel-Morten Jonsen ocenio je da je neophodno da se Srbija vrati na stope rasta od najmanje tri do četiri odsto, kako bi se povećala zaposlenost.

(agencije/MONDO)

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image