• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

DA LI MOŽE DA SE "PODIGNE" NOVAC KOJI JE UPLAĆEN ZA DOPRINOSE? Jedna odluka može skupo da vas košta

Autor Ivana Vlajković

Radnici koji su radili manje od 15 godina ne ostvaruju pravo na penziju, a nemaju ni pravo da im se novac koji su uplaćivali vrati.

 Da li može da se uzme novac koji je dat za doprinose Izvor: TV Prva/screenshot

S obzirom na to da u Srbiji još uvek ne postoji zakon koji reguliše vraćanje doprinosa za penzijsko i invalidsko osiguranje, koji su godinama uplaćivani, postavlja se pitanje šta se dešava sa ljudima koji su radili manje od 15 godina. 

Radnici koji su radili manje od 15 godina ne ostvaruju pravo na penziju, a nemaju ni pravo da im se novac koji su uplaćivali vrati. Nadležni kažu da je taj novac već upotrebljen. U pojedinim skandinavskim zemljama i u Australiji ovaj problem regulisan je kroz instituciju socijalne penzije, koja se ne finansira iz doprinosa. Dodeljuje se po osnovu prebivališta i takođe je targetirana. Dobijaju je oni koji ne ispunjavaju uslove za penzionisanje ili kojima je penzija niska. Postoje i zemlje koje ne proveravaju dohodak, i dodeljuju samo na osnovu prebivališta. Takve su Holandija, Novi Zeland i Izrael.

U gotovo svim zemljama sa sličnim penzijskim sistemima, kada je u pitanju javno penzijsko osiguranje, postoji minimalni staž od 15 ili 20 godina (Portugalija, Austrija, Slovenija, Mađarska, Litvanija, Slovačka), u Francuskoj i Americi 10 godina. Takva je računica da biste mogli u proseku da primate penziju 15 godina, koja je inače mnogo viša nego doprinosi koji se uplate za isti period. Isto je i u zemljama u regionu.

Novac od uplaćenih doprinosa, nažalost, nije moguće vratiti ni u jednoj vrsti osiguranja, jer osiguranja tako funkcionišu. Prema nekim analizama ona bi inače mogla da se isplaćaju "dobitnicima", a koji su, na primer, uplaćivali doprinose 20 godina. Primera radi, na mesečnom nivou izdvajaju se mnogo niži iznosi od mesečne penzije, a kasnije se primaju čekovi tokom 30 godina nakon penzionisanja.

Istraživanja koja su rađena pre nekoliko godina, pokazuju da je kod nas najprihvatljivije da se u okviru socijalne pomoći uvede poseban modul za staračka domaćinstva. To su ona domaćinstva u kojima su svi članovi stariji od starosne granice za penzionisanje, odnosno od 65 godina, ali bi u tom slučaju morali da se relaksiraju i imovinski uslovi. Starosna granica za ovo pravo bi trebalo da bude nešto viša nego za penziju za tri ili pet godina, a primanja niža u odnosu na minimalnu penziju.

Miloš Grabundžija, predsednik Udruženja penzionera "Nezavisnost" smatra da je to jedna od mana principa međugeneracijske solidarnosti na kome počiva naš penzioni sistem. "Sada ako ne ispuniš zakonski uslov za penziju, novac koji si davao u fond propada za onoga koji je plaćao, jer on u trenutku izdvajanja ide za penzije trenutnih korisnika", kaže sagovornik.

Postoje, međutim, tu i subjektivne okolnosti, kada se, na primer, radnik i gazda dogovore da mu se isplaćuje veća plata na ruke, a da firma ne izmiruje obaveze prema državi. Kada dođe vreme za penziju, onda shvate da je to bilo potpuno pogrešno.

(MONDO/Kurir)

Možda će vas zanimati

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image