• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

SVE O CENAMA I PRIPREMAMA ZA TEHNIČKI PREGLED VOZILA! Zbog “sitnica” vozači padaju - bez ovoga ne krećite u servis!

Autor Aleksandar Blagić

Analiza više gradova u Srbiji pokazuje da je potrebno oko 6.000 dinara za obavljanje tehničkog pregleda.

 Cena tehničkog pregleda Izvor: MONDO/Marko Tanasković/RTS/Screenshot

Tehnički pregled je obavezan za sva vozila pre registracije, i prema najnovijoj analizi, potrebno je oko 6.000 dinara na osnovu ispitivanja u više gradova. Na tehničkom pregledu se utvrđuje da li je vozilo tehnički ispravno da bi moglo da učestvuje u saobraćaju i da li vozilo ispunjava sve potrebne propise.

Radnik firme za tehnički pregled u Beogradu, Lazar Spasojević, naveo je cene u firmi u kojoj on radi. Otkrio je koliko košta usluga registracije i izdavanje nalepnica.

"Na količinu kao agencija radim za 3.070 dinara. Usluga registracije je 1.500 dinara, a izdavanje nalepnice 1.200 dinara", rekao je Lazar Spasojević.

U Subotici je cena tehničkog pregleda 6.000 dinara. Nije se menjala cena u odnosu na prošlu godinu.

"Prošle i ove godine je cena tehničkog pregleda za reperno putničko vozilo 6.000 dinara. Moguće da je u nekim gradovima od 4.500 do 5.000 dinara. Kod nas se nije ništa menjalo, ali od kada se sve snima kamerom ljudi su navikli da dolaze sa opranim i ispravnim automobilima. Samim tim je povećana bezbednost u saobraćaju", kaže Milan Jerinkić, vlasnik firme za tehnički pregled u Subotici.

U Novom Sadu auto-kuće kao po dogovoru jednoglasno nude cenu od 6.000 dinara za tehnički pregled putničkih vozila. Ono što pravi razliku koja Novosađane odlučuje za jedne ili druge krije se u pogodnostima koje nude za svoje klijente.

Za određenu firmu će se opredeliti na osnovu brzine usluge, preko širokih mogućnosti plaćanja, pa sve do završavanja registracije na licu mesta. Kako navode iz firmi koje se bave tehničkim pregledima, posla ima jer je to nešto što je obavezno, pa se potražnja za ovakvim uslugama očekuje.

Cena tehničkog pregleda automobila u Nišu košta 6.000 dinara. U pojedinim servisima se može naći ova usluga i za 5.500 ali i za 5.000 dinara. Servisi za tehnički pregled u Nišu nisu menjali cene koje su iste kao i prošle godine.

U Boru za tehnički pregled za sva vozila treba izdvojiti 6.000 dinara, koliko je koštalo i prošle godine. Kako se saznaje, cena tehničkog pregleda je ista, a poskupela je komunalna taksa i polisa, odnosno osiguranje za vozilo.

Od 3.500 do 6.000 dinara se kreću cene tehničkog pregleda u Kraljevu. Niža cena je kod onih kod kojih se obavlja kompletna registracija vozila. Ukoliko u servisu želite da obavite samo tehnički, a da onda sami registrujete vozilo u policijskoj upravi, onda je cena tehničkog 6.000 dinara.

Za šta se može pasti na tehničkom pregledu?

Na tehničkom pregledu se pada, između ostalog, zato što na registarskoj oznaci ne svetli jedna lampica ili zato što ne radi prskalica za staklo. Od 2021. godine sve linije tehničkog pregleda moraju da budu pokrivene kamerama odnosno video nadzorom. To znači da više nema "gledanja kroz prste“ zbog malog nedostatka ili kvara na automobilu.

"Ranije smo imali obavezu da automobil na tehničkom pregledu fotografišemo spreda, otpozadi i sa leve i desne strane i posle smo mogli da radimo kako smo hteli. Ali od 5. jula prošle godine to više ne možemo pošto nam je linija tehničkog pregleda prekrivena kamerama", kazali su ranije u jednoj od firmi za obavljanje tehničkih pregleda na Voždovcu.

Kako su tada kazali, zbog toga više ne mogu da "zažmure" na jedno oko zbog sitne neispravnosti.

"Da bi neki automobil mogao da prođe tehnički pregled mora da ima apsolutno ispravnu svetlosnu signalizaciju. To pored migavaca, farova, stop svetla znači i rikverc svetlo. I ne samo to nego i ispravne sijalice na registarskim tablicama. Ako samo jedna sijalica na tablici ne radi, automobil ne može da prođe tehnički pregled", naglašavaju oni.

Kao i ranije, na tehničkom pregledu najbitnija je ispravnost kočnica, signalizacije i upravljačkog sistema uz karoseriju.

"Proveravamo prednju, zadnju i ručnu kočnicu. Dešava se da isprobano prednju kočnicu i da dobro „hvata“, ali da je disk previše kriv odnosno da ovalnost diska nije dobra zbog čega vozilo pada na pregledu. Isto tako događa se da zadnja kočnica dobro koči, ali da je kriv doboš zbog čega kompjuterizovani valjak prijavljuje neispravnost. Kabrioleti ne mogu da prođu tehnički ako im ne radi pokretni krov. Takođe, na pregledu se pada ako, recimo, ne može u potpunosti da se otvori prednji ili zadnji prozor", objasnili su oni tada. Kazali su da je praktično teže proći tehnički pregled u Srbiji nego u Nemačkoj.

(MONDO/Blic)

Možda će vas zanimati

Komentari 12

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Marko

Nikad rigorozniji tehnički pregled a broj nesteća na najvišem nivou. Tu očigledno nešto ne štima.

Insajder

Ubedljivo najskuplji tehnicki u celoj Evropi! Bruka i sramota!

Kg

U Kragujevcu mahom svi rade za 3000din, tj minimalnu cenu. Ranije dok nije bila propisana minimalna pojedini su radili l besplatno tehnicki. Jos vam za te pare i dodju po auto i vrate ga nazad. Pojedini ce vam izvrsiti i sitne popravke gratis, tipa zamena sijalice.. Kako im se to isplati ne znam, ali postoje 2-3 igraca koja ispiraju pare kroz tehnicki pregled, i moze im se, gledaju da uniste ostale na ovaj navi

special image