Jevgenij Prigožin, vođa ruske paravojne jedinice "Vagner", tvrdi da je jedan američki plaćenik ubijen u Bahmutu. Pojavio se snimak na društvenoj mreži "Telegram" na kojem se vidi Prigožin kako šeta tunelima tokom bombardovanja ruskih pozicija u Bahmutu i prolazi pored tela za koje on tvrdi da je ubijeni američki vojnik. Autentičnost snimka nije moguće potvrditi.

U jednom trenutku Prigožin pokazuje dokumenta koja navodno pripadaju navodno ubijenom američkom vojniku. Jedan vojnik sa snimka tvrdi da je navodno ubijeni američki vojnik poginuo tokom borbe.

"Predaćemo ga Sjedinjenim Američkim Državama. Stavićemo ga u kovčeg i pokrićemo kovčeg američkom zastavom sa poštovanjem jer nije umro u krevetu kao deda već je umro u ratu. To je dostojna smrt. Zar ne?", upitao je Jevgenij Prigožin.

Snimak je objavio vojni bloger Aleksandar Simonov na svom "Telegram" kanalu. On tvrdi da su pripadnici "Vagner" jedinice likvidirali navodno američkog vojnika koji se navodno zove Nik Majmer iz Bojsija u Ajdahu.

"Jurišnici PMC Vagner tokom napredovanja u utvrđenom području ‘Gnezdo‘ na zapadnoj periferiji Bahmuta likvidirali su bivšeg vojnika američkih specijalaca. Pronađena su dokumenta na ime Nikolas Dvejn Majmer iz Bojsija u Ajdahu. Likvidirani plaćenik bio je veteran specijalnih snaga američke vojske odnosno nekadašnja zelena beretka", naveo je Simonov na svom "Telegram" kanalu.

Oglasio se ubrzo i američki Stejt department koji je saopštio da ne mogu da potvrde tvrdnje ruske strane. Naveli su da su upoznati sa ovim izveštajem i da traže dodatne informacije. Ponovili su apel svim Amerikancima da ne putuju u Ukrajinu.

"Naša sposobnost da proverimo izveštaje o smrti američkih državljana u Ukrajini je izuzetno ograničena. Ponavljamo našu poruku da američki građani ne bi trebalo da putuju u Ukrajinu zbog aktivnog oružanog sukoba i izdvajanja američkih državljana u Ukrajini od strane ruskih bezbednosnih zvaničnika. Građani Sjedinjenih Američkih Država u Ukrajini treba da odmah odu ako je bezbedno da to urade koristeći bilo koje komercijalne ili druge privatne dostupne opcije kopnenog prevoza", navodi se iz Pentagona.

Dokumenta navodno ubijenog američkog vojnika
Printscreen/Twitter Dokumenta navodno ubijenog američkog vojnika

MONDO redakcija informacije o sukobu u Ukrajini prenosi u skladu sa dužnom novinarskom pažnjom, koristeći izvore koji se oslanjaju na dugogodišnji kredibilitet kada je u pitanju istinitost informacija koje objavljuju. Svesni smo činjenice da se u informacije o ratu često umeša i propaganda, naročito kada su manje relevantni izvori u pitanju. Zbog toga pozivamo vas, naše čitaoce, da nam skrenete pažnju ukoliko primetite netačnu informaciju, kako bismo ispravili nenamerne greške. Pišite nam na redakcija@mondo.rs.

(MONDO)