• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

ZVALI JE MARA UŠTIPAK I PODSMEVALI SE NJENOM POSLU: Poručila im - Ma*icu vam, zapamtićete me! Sad pliva u luksuzu FOTO

Autor Ivana Lazić

Marija Vučković je pre 17 godina ispekla prve uštipke i izašla na ulicu da ih prodaje. Zvali su je Mara uštipak, a sada je uspešna poslovna žena.

 Mara od uštipaka napravila biznis Izvor: Facebook/Pritnscreen

Marija Vučković iz sinjskog zaseoka Vučkovići, pre 17 godina ušla je u garažu i na vrelom ulju ispekla 88 uštipaka. Krenula je sinjskim ulicama i za nekoliko sati rasprodala sve. Posao je išao sve bolje, a ona je brzo dobila i nadimak Mara uštipak.

Promisli tada Marija "ma*icu vam vašu, da vam ma*icu vašu, zapamtićete vi Maru uštipak i dan kada ste me tako u sprdnji nazvali". Tako je i bilo. Danas se Sinj po tri simbola poznaje, Gospi, Alci i sinjskom uštipku Mare uštipak.

Od uštipaka je postala preduzetnica, od njih sagradila i prvi sinjski penthaus u svojoj kući za odmor, uz njega i zatvoreni bazen s grejanom vodom za turizam od 365 dana. Dobila i titulu ambasadorke turizma.

"Kada sam s tih prvih 88 iz garaže izašla, mater i pokojni ćaća su mi počeli vikati "stani, ne sramoti se, šta se glupiraš". Ali ja sam tvrdoglavi živac, kad nešto naumim i znam da je to to, nema stajanja, gonim svoje. I evo mene sutradan na ćoši kraj katedrale, usred Sinja", priča Mara pred novinarima.

 ... Krenula ja peć, krenu odma i pusti zlobni komentari. To je taj naš mentalitet, čim nešto radiš, a nisi kopirao dugoga onda ti se rugaju. Počeli su mi govoriti, ‘a sramote peć uštipke, to nas je i potralo od kuće, pa kako možeš,...‘. I kako mi je ime Marija, dadu mi nadimak Mara, Mara uštipak. Ali neka, kako su mi ga dali, dobro su ga dali, sada me cela Dalmacija i šire po njemu poznaje. Fala im na tome - veli Marija, kasnije i prva pobednica na takmičenju u kvalitetu sinjskih uštipaka.

Krenem ja od jednog štanda, s vremenom nastanu dva, pa dođu i kućice, tri zaposlena i ja četvrta, posao je bujao kao kvasac. Godine rada i rada, dan, noć. Slobodne dane imam samo za Božić, Uskrs i Novu godinu. Sve ostalo ja sam na nogama kraj štanda i u mom malom prostoru iza, svaki dan isti, svaki dan radni. Kad se pripremam za sajam u Benkovcu spavam samo sat vremena. Lani sam posle Alke i Velike Gospe pukla ko cvrčak od posla, Bože dragi koliko sam ih tada napekla. I prvi put da sam tada otišla na godišnji odmor, pet dana u komadu.

Samohrana je majka dvojice sinova, sama ih je uz pomoć svojih roditelja na pravi put izvela, obojica joj kada treba u poslu pomažu. Ljudi je prepoznaju, traže da se s njom slikaju. Misle kako se iza nadimka Mara uštipka krije neka bakica. A kad ono, zgodna žena, vitka, crne kose duge, uvek složene u urednu punđu, našminkana, s finim nakitom, lepo obučena, dugih nalakiranih noktiju. Mare uštipak je dama, ali i poslovna žena. Nakon što je uvidela da u Sinju fali turističkih kapaciteta, dedovinu je pretvorila u kuću za odmor. Na vrhu kuće u prvom sinjskom penthausu krije se vidikovac i đakuzi za goste.

"Svaka kuća za odmor uvek ima istu stvar, krevet, zahod, tuš, pećnicu, TV. A ja sam želila više, želim ponuditi emociju, sinjsku alkarsku tradiciju i kuću koja će turizam imati 365 dana u godini. Zato je puna detalja", kaže Mara.

Pokazuje kako se sve može, i biti samohrana majka i voziti kombi, i preko svojih ženskih ruku doneti sav, ali sav, kompletni građevinski materijal potreban za gradnju njenih nekretnina. Dvadeset kilograma je smršala u godini dana na "baušteli" dok je kuću i bazen građom snadbevala, i radnike na gradilištu nadgledala.

(Mondo/Slobodna dalmacija)

Pročitajte i ovo:

Tagovi

Komentari 7

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Pedja

Pukla ko cvrčak od posla. Svaka joj čast.

-

Lepa zena.

Mika

nisi ti jela uštipke i piroške moje mame :-)

special image