Sem Šrajm (54) je preduzetnik već skoro 20 godina. Otvorio je sopstvenu konsultantsku firmu, pokrenuo više start-apova i savetovao klijente kao nezavisni konsultant. Ali iz ove perspektive i iskustva on kaže da se na to nikada ne bi odlučio, prenosi BBC.

"Da sam imao kristalnu kuglu, nikada ne bih napravio taj skok. Sve vreme se kajem. Osvrnem se unazad i do sada bih kao konsultant za menadžment redovno zarađivao platu od sedam cifara da sam ostao da radim sa velikim firmama“, kaže Šrajm iz Bostona. 

Preduzeništvo nikad nije bilo bilo popularnije. U 2022. godini, na primer, nove poslovne aplikacije u SAD dostigle su najviši nivo od 2004. godine, sa više od 5 miliona novih firmi koje su počele sa radom. Ali, kao što svedoči kolaps banke Silicijumske doline u martu, koji je mnoge male firme ostavio bez pristupa njihovim osnovnim računima, biti osnivač nosi velike rizike i odgovornosti – i navodi neke ljude da zažale što su ikada napustili svoj svakodnevni posao.

Kriza 2008. godine

Šrajm je to naučio na teži način 2008. godine, kada je nastupila velika recesija.Bio je prinuđen da od svoje ušteđevine isplati plate timu od 15 zaposlenih. Bilo je mnogo neprospavanih noći i ogromne dugove. Start-upovi koje je kasnije pokrenuo na kraju su propali. Čak i sada, kao samostalni preduzetnik, kombinujući slobodne konsultacije sa pisanjem knjiga i razvojem proizvoda zasnovanih na informacijama, on se često sa žaljenjem osvrće na to što nije jednostavno ostao na svom poslu u velikoj konsultantskoj kompaniji za menadžment u Bejrutu.

"Prijatelji mi zavide. Ali oni ne znaju kroz šta prolazim. Svaki preduzetnik rizikuje i svetu su potrebni, ali to nije lak način života", rekao je on. Nije neuobičajeno da se realnost vođenja sopstvenog biznisa kosi sa očekivanjima, kaže trener za karijerni razvoj iz Velike Britanije Aješa Marej.

"Kao vlasnici preduzeća, želimo da uspemo, ali često imamo nerealna očekivanja od samog početka u vezi sa brojevima prodaje, prihodima ili granicama između posla i života. Ako ste imali uspešnu karijeru pre nego što ste započeli sami biznis, često postoji pretpostavka da ćete opet uspeti", rekla je ona.

Nije sve kao što izgleda

Ovome se dodaje i rizik upoređivanja vašeg iskustva kao preduzetnika sa naizgled uspešnim iskustvima koja drugi dele na mreži. To je bio slučaj sa Ketrin Vorilou, koja je prva osnovala sopstvenu PR agenciju 2006. godine, otkrivši da se bori sa hijerarhijom tradicionalnog radnog mesta. Spolja je to izgledalo kao pozitivan potez. Agencija je izrasla u uspešan posao, sa sedam zaposlenih i vrhunskim klijentima.

"Ne postojio period kada ja ne radim. Stalno sam se osećao preplavljeno i uznemireno. Nikad se ništa nije osećala dovoljno dobro", rekla je ona.

Stres je pretvorio u "ženu koja želi potpuni kontrolu“, koja je uvek upravljala svojim timom. To nije bilo ono što sam zamišljala: "Moja najveća zabluda je bila da je to što sam mislila da će moj biznis da mi donese slobodu, da možeš da dođeš i odeš kako hoćeš i da odrediš svoje radno vreme". Realnost je bila da se život mora uklapati u posao, a klijenti su očekivali da im bude stalno dostupna.

Zato je 2015. godine, pošto joj je jedan od potencijalnih klijenata ponudio posao, majka dvoje dece odlučila da odustane od svoje kompanije. "Dan kada sam odlučila da ne želim više da budem sam svoj gazda bio je verovatno jedan od najboljih dana u mom profesionalnom životu. Osećala se kao da sam skinula veliki teret sa leđa", naglasila je ona.

Sada je postala generalni direktor turističke kompanije daisout.com, i kaže da uživa u mnogim slobodama za koje se nadala da će doći ruku pod ruku sa preduzetništvom. Ona može da izađe na sastanke i završi ranije nekoliko dana da se nađe sa prijateljem na kafi.

Što se tiče Šrajma, on će za sada ostati sam sebi gazda. Iako je pokušao da radi puno radno vreme za veliku firmu tek 2017. godine, jednostavno nije mogao da izvrši tranziciju.

"Prezirem da imam šefa koji mi stoji iznad glave, da se javljam kada stižem na posao i da se bavim administracijom“, kaže on. Kaže, međutim, da mu ovi elementi možda ne bi smetali da jednostavno nikada nije postao sam sebi šef. Postoji i mnogo uspešnih priča, ipak Šrajm je oprezan u pogledu ohrabrivanja bilo koga drugog da krene njegovim stopama: "Svako ko želi da napravi taj skok u preduzetništvo mora da bude svestan uspona i padova.

(MONDO)