• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

JEDAN NAČIN PLAĆANJA SE VIŠE NEĆE PRIHVATATI ŠIROM EVROPE! Uvodi se značajna promena, evo koje su alternative

Autor Jana Desovski

U Evropi se od jula neće izdavati nove EC kartice sa funkcijom Maestro, a trgovci više neće prihvatati ovu funkciju plaćanja.

 Više neće moći da se plaća maestro karticama u prodavnicama Izvor: YouTube/Printscreen/ DOORS OF HEALTH

Funkcija Maestro će biti ukinuta: od jula 2023. godine korisnici više neće moći da je koriste za plaćanja u zemlji i inostranstvu. Šta to znači za kupovinu u Evropi? Osim cena, postoji nekoliko stvari koje će se promeniti za kupce kada kupuju u supermarketima 2023. godine. Postoji novina koja izaziva uzbuđenje i konfuziju: od jula 2023. Maestro funkcija za EC bankovne kartice više neće biti dostupna nakon 30 godina. 

Poznato je da se takve kartice više neće koristiti kao način plaćanja u velikim lancima u Nemačkoj. Centar za zaštitu potrošača na svom sajtu objašnjava da je za kupce u supermarketima i diskontima, kao i u maloprodaji uopšte, "žiro kartica u Nemačkoj potpuno funkcionalna i bez Maestro funkcije". To znači da korisnici mogu i ubuduće da plaćaju i podižu novac karticom kao i obično. 

"Ranije izdate kartice sa funkcijom Maestro važe do isteka roka važenja", objašnjavaju u Centru za zaštitu potrošača. Zbog toga bi bilo pogrešno govoriti o potpunom "gašenja" u ovom trenutku. Kaufland je nemačkim medijima detaljno objasnio šta za kupce znači nekorišćenje funkcije Maestro.

Kupci i dalje mogu bez problema da kupuju u filijalama Kauflanda i Lidla. Kako kažu iz pomenutih trgovinskih lanaca, moguće je plaćanje sa Girocard, Visa, Mastercard, Amerikan Ekpress, V-Pay, GooglePay i ApplePay i naravno gotovinom. Kaufland je uveo i potpuno novi sistem plaćanja koji radi bez gotovine i bankovnih kartica. 

Ipak, i dalje postoji jedno veliko ali i glavni problem za vlasnike EC kartica: Giro kartica se može koristiti u Nemačkoj bez problema bez Maestro funkcije. Za plaćanje u inostranstvu potrebna je druga funkcija kao zamena za Maestro, na primer funkcija V-Pay. Za plaćanja u inostranstvu banke će od 2023. godine morati da koriste druge sisteme za novoizdate kartice, objašnjavaju u Centru za potrošače.

Alternativno, kupci mogu koristiti i kreditnu karticu za plaćanje u inostranstvu i, na primer, ubuduće koristiti žiro karticu samo u svojoj zemlji. U zavisnosti od banke primenjuju se različiti iznosi provizija.

(MONDO/Fenix magazin)

Pročitajte i ovo



Komentari 4

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Pixel

Sta je EC, a sta je funkcija Maestro? Nista ne razumem.

Dobra stvar

Kartice samo prave zastoj na kasi, nekad nije dobra šifra, nekad nije dovoljno stanje ili čak nevažeća kartica. U lidlu rade jako brzo i kvalitetno, oni mere voće, povrće ili orašaste plodove na kasi, što je genijalno. Jedino njihova pekara nabila cene kao u hotelu

Wex

Samo keš i nema problema.

special image