Kirije u Srbiji poslednjih meseci padaju, pa se sada stan od 30 do 50 kvadrata može naći u proseku za 300 do 500 evra. Agenti za nakretnine kažu da je potražnja u odnosu na prošlu godinu manja za 50 odsto. Neki od njih očekuju i dalji pad cena, ali s vremena na vreme pojave se stanodavci koji i dalje izdaju svoje nekretnine po nerealnim cenama.

Tako je jedan oglas za stan u Valjevu izazvao revolt kod korisnika društvenih mreža. "Izdajem namešten stan 33 m2 u naselju Milivoja Bjelice. Cena je 180 evra plus depozit", navodi se u opisu ovog oglasa koji je objavljen u grupi "Online pijaca Valjevo". Stanodavac je priložio i fotografije stana, ali je cena izazvala pravu buru na mrežama.

"Pobogu za jednosoban stan 180 evra. Pa da li ste vi normalni ljudi?", upitala se jedna korisnica društvenih mreža. Jedan korisnik je naveo da živi u centru Valjeva i da ne plaća toliko svoj dvosoban stan. "Prijatelju nije ti ovo Evropa, nego Srbija. Hoćeš da se obogatiš, a stan ti ne vredi ni za 80 evra", dodaje se u jednom od komentara.

3487480_screenshot-20230608090214-facebooks_ff.jpg
Facebook 

Podsetimo, dolazak Rusa pogurao je kirije u nebesa, i do 50 odsto u proseku. Godinu dana kasnije, tržište se stabilizovalo, u poslednjih nekoliko meseci zabeležen je i pad, ali je ocena da su cene i dalje "prenaduvane". Sada je samo pitanje, da li treba očekivati nove korekcije.

(MONDO/Kurir)