• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

AGENTI SAVETUJU - STANOVI NA OVOM SPRATU SE NAJBOLJE PRODAJU: Koštaju i 20 posto više, izolacija najbolja u zgradi

Autor Ivana Lazić

Agenti za nelretnine dali su određene savete pri kupovini nekretnine.

 Stanovi na drugom spratu najisplativiji Izvor: MONDO/Stefan Stojanović

Republički zavod za statistiku objavio je konačne rezultate popisa 2022. Ocena je da stanovi u Srbiji imaju u proseku 74,7 kvadrata. Agenti, ipak, tvrde da je malo stanova po želji potencijalnih kupaca. Tvrde i da Srbi najčešće kupuju stan od oko 70 kvadrata u proseku, a dodaju i da se razlikuju i želje i uskusi, te da je i danas prilikom kupovine i dalje važna spratnost.

Iskustva agenata govore da je najbolje posedovati stan na 2. spratu.

"Takve nekretnine mogu koštati i do 20 odsto više nego ostale u zgradi, koje su na "problematičnijem spratu". Razloga je više",  kaže nam beogradski agent Marko.

Dakle, i 1. i 3. se slabije kotiraju, iako su zlatna sredina u zgradi od četiri ili pet spratova. Argumenti za 2. sprat istovremeno su brojni od toga da je do stana lako doći bez lifta, do toga da ste blizu izlaza, ali i dovoljno daleko da vam prašina i buka ne dopire direktno sa ulice.

Stanovi u sredini su bolji i zbog izolacije, nekako ste "ušuškani" među komšijama na svaki način, pa je zimi toplije, a leti hladnije, a to znači i manje komunalije i troškove struje... Ipak, ono što je važan faktor, a što većina kupaca ne zna jeste neretka pojava kod stare gradnje. Naime, često se dešava da su zivodi koji vas razdvajaju od stana komšije tanki, pa "propuštaju" zvuke. Kada čujete komšiju u svojoj sobi, odmah vam postaje jasno da čuje i on vas.

Takođe, lepši je pogled sa terase na drugom nego na prvom spratu i bolja je osvetljenost.

S druge strane, nekako je najmanje poželjno potkrovlje i prvi sprat. U potkrovlju zna biti i hladno i vruće u zavisnosti od doba godine, zna i da prokišnjava, najčešće do vrata nema lifta...

Prvi sprat, pak, mnogi izbegavaju jer često imate osećaj da se na ulici "i da vam prolaznik vidi šta imate u tanjiru" . Prvi sprat je na udaru i zbog lopova, ali i zbog buke i prašine...

(Mondo/Blic)

Pročitajte i ovo:

Komentari 5

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Mile

Drugi sprat je najdkuplji još iz starijih vremena jer su na drugom spratu živeli vlasnici zgrada. Pogledajte drugi sprat na nekoj predratnoj zgradi u Beogradu i već na prvi pogled ćete primetiti da je viši od ostalih, obično su oko 3m visine. Ko ode u Pariz videće da su sve zgrade po centru takve. Činjenicaje da kod nas sve zgrade imaju ptizemlje čak i suterene ili ti spušteno prizemlje i da su gu uz podkrovlje najjeftiniji stanovi. Takođe sam pre dve godine kad je moj sin u Bgd kupovao stan u novogradnji primetio da se i kod nas pojavljuje onaj smerički stil, što viši dprat to je stan skuplji. Tražili su po 50€ po kvadratu više za više spratove tako da je ispadalo da je 7. Sprat 200€ po kvadratu skuplji od onog na trećem. Kod amerikanaca se to više gleda na komad, tipa 500 ili 1000$ po spratu u zavisnosti od zgrade. Inače amerikanci j soliterima nemaju prizemlje već se to vodi kao prvi sprat a zbog sujeverja nemaju ni 13. Sprat ili se tu vode neke tehničke prostorije. Čak im je i spratnost niža nego kod nas za nekih 20cm (mislim da je kod njih nekih 10 stopa dok je kod nas normalno 2,6m). Naravno da u skupljim zgradama nije tako već i oni idu na bar 3 metra visine.

Klavir-štimer

Neobično je da se ne pominje prizemlje, agent za nekretnine morao bi biti upoznat sa tim, da su stanovi ćesto u prizemlju a i u suterenu. Jasno je da stanovi u potkrovlju i u prvom nivou imaju nižu cenu, i da pojedini kupci preferiraju određenu spratnost, ali je zaključak teskta potpuno pogrešan. Jasan dokaz je da se u novogradnji stanovi prodaju po istoj ceni, bez obzira na sprat...a često ako je poslednji sprat dobro urađen i planiran (a ne neka budževina od vešernice) upravo se taj stan prvi proda. Stariji ljudi preferiraju niže spratove, pa im ni prizemlje ne predstavlja problem. Suteren sa druge strane često ima problem sa vlagom, ako nema vlage tu je problem dnevnog svetla...i to ima smisla. Dnevno svetlo varira od sprata do sprata, pa kao u tekstu...drugi ima više svetla od prvog, ali manje od trećeg, treći manje od četvrtog...dakle argument dnevnog svetla je apsurdan, i zavisi i od orjentacije stana, ako je stan otvoren ka jugu, zamračuje se stan bez obzira na spratnost.

Hozen treger

"U Srbiji prosek stana 70,7 m2.."..normalno ipak je zlatno doba....

special image