• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

CENE GASA SKOČILE U EVROPI, ŠTA ĆE BITI POSLEDICE? Globalno tržište osetljivo, analitičari pominju PERIOD PANIKE

Autor Bojana Zimonjić Jelisavac

Cene prirodnog gasa skočile su u Evropi u junu, evo šta kažu analitičari.

 Cene gasa skočile u Evropi Izvor: Shutterstock

Cene prirodnog gasa u Evropi su do sada u junu skočile za više od polovine nakon višemesečnog pada, što je zabrinjavajući podsetnik na prošlogodišnju energetsku krizu.

Referentne cene porasle su za 52% od početka ovog meseca i dostigle 35 evra po megavat satu, prema podacima. Cene gasa su preokrenule kurs uglavnom zbog dužih perioda održavanja i popravki ključnih gasnih postrojenja u Norveškoj duže, rekli su analitičari za "Si-En-En".

"Nedavni rast cena pokazuje koliko je evropsko tržište osetljivo na poremećaje", rekao je ekonomista Bil Vederburn.

Cene prirodnog gasa u Evropi su i dalje daleko ispod nivoa prošlog leta, kada se kontinent našao u energetskom sukobu sa Rusijom nakon invazije Moskve na Ukrajinu. Ali brzo povećanje cena ovog meseca pokazuje koliko je region i dalje ranjiv na bilo kakav poremećaj u snabdevanju nakon pada uvoza iz Rusije.

Norveški operater gasne mreže, Gassco, saopštio je ove nedelje da je planirano privremeno zatvaranje jedne od njenih fabrika za preradu gasa produženo do 15. jula. Trebalo je da se vrati na mrežu 21. juna. Dva druga gasna postrojenja ostaće van mreže na neodređeno vreme, zbog "problema u procesu".

Norveška je prošle godine zamenila Rusiju kao najveći izvor uvoza prirodnog gasa u Evropsku uniju, sa više od 24 odsto tržišta, dok je Moskva obezbedila 15 odsto.

Evropa bi mogla da izgubi još jedan izvor gasa. Cene su skočile u četvrtak nakon izveštaja da Holandija planira da trajno zatvori svoje gasno polje u Groningenu u oktobru, a ne godinu dana kasnije, što je bila opcija.

"Fjučersi" na gas su dostigli najvišu vrednost u toku dana od skoro 50 evra (55 dolara) po megavat satu pre nego što su ponovo pali. To je više nego duplo više od njihovog nivoa na početku meseca.

Portparol holandske vlade rekao je za CNN u petak da još nije donela odluku o tome kada će zatvoriti Groningen.

"Evropsko tržište gasa nije stabilno, ali nije ni globalno"

Nekada glavni dobavljač prirodnog gasa za Evropu, Holandija je u poslednjoj deceniji gasila proizvodnju na kopnu zbog rizika od zemljotresa. Kopneno polje proizvodnje je jedno od najvećih na svetu, ali sada čini samo delić evropskog snabdevanja gasom. Ipak, čini se da su izveštaji da bi se on mogao zatvoriti u oktobru uznemirili trgovce.

"Evropsko tržište gasa, a time i globalno tržište gasa, zasigurno nije još uvek stabilno u smislu adekvatnog usklađivanja ponude sa potražnjom", rekao je Tom Marzec-Manser, šef analitike gasa u ICIS-u, za "Si-En-En".

On je dodao da se rast cena uvek očekivao jer da su cene "fjučersa" za isporuke prirodnog gasa za naredne dve zime ostale povišene u poređenju sa istorijskim normama.

Cene su krajem avgusta skočile na najviši nivo od 340 evra po megavat-satu dok su evropske zemlje jurile da popune svoje zalihe uoči zimskih meseci.

Ta skladišta su sada popunjena 73% - što je mnogo veći nivo od 56% koliko je blok imao u proseku u isto doba godine u proteklih pet godina, prema podacima "Gas Infrastructure Europe".

"Period panike koji smo videli prošlog leta... malo verovatno da će se ponoviti", rekao je Masimo Di Odoardo, viši istraživač gasa u konsultantskoj kući "Wood Mackenzie".

Rekordni nivoi uskladištenog gasa u Japanu i Južnoj Koreji, u kombinaciji sa oporavkom kineske privrede koji je bio slabiji nego što se očekivalo, takođe smanjuju šansu da Evropa ove godine bude primorana na još jednu skupu borbu sa Azijom za uvoz tečnog prirodnog gasa, rekao je on.

Ipak, nije bilo potrebno mnogo da se poljulja poverenje trgovaca.

"Evropa i dalje mora da se nosi sa činjenicom da u Evropi ima malo ruskog gasa. Neplanirani poremećaji i dalje mogu dovesti do skoka cena", rekao je Hening Glojstin, direktor za energetiku, klimu i resurse u "Eurasia grupi".

Prema Di Odoardu, produženo zatvaranje ključnih gasnih postrojenja u Norveškoj "moglo bi lako smanjiti snabdevanje još milijardu kubnih metara u narednih nekoliko meseci".

"Zaista je potrebno samo pet milijardi kubnih centimetara manje, da bi se tržište učinilo mnogo čvršćim", rekao je on.

(MONDO)

Možda će vas zanimati

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image