Bivša kancelarka Angela Merkel u svojim memoarima želi da se osvrne na svoju karijeru koja je trajala 16 godina, njene kontroverzne odluke, ali i na detinjstvo. "Moram to da kažem ovde na sajmu knjiga: to je i nefikcionalna knjiga. Dakle, nema lažnih očekivanja“, rekla je na događaju na Sajmu knjiga u Lajpcigu u subotu uveče. Publika je Merkelovu pozdravila dugim aplauzom. Na rastanku su bile ovacije. Merkelova radi na svojoj knjizi sa Beate Bauman, svojim dugogodišnjim kancelarijskim menadžerom. Izlazak je zakazan za jesen 2024.

Njena poseta je izazvala veliko interesovanje posetilaca Sajma knjiga u Lajpcigu. Prema rečima organizatora, karte su rasprodate u roku od nekoliko dana. Merkelova se u intervjuu sa glavnim urednikom nedeljnika "Die Zeit” Đovanijem di Lorencom osvrnula i na kontroverzne odluke koje je donela između 2005. i 2021. godine.

Na pitanje sagovornika da li njena politika može da ima veze sa izbornim rezultatima AfD-a, Merkelova je odbacila bilo kakvu odgovornost za visok rejting odobravanja, posebno u istočnoj Nemačkoj. "Morala sam da se nosim sa političkim situacijama koje su dovele do podele mišljenja u Nemačkoj“, rekala je ona. Ipak, ona nema razumevanja za ljude koji krše demokratske principe. Fokusira se na ljude koji dele demokratske vrednosti.

Zašto se vratila?

Razlog što je ponovo nastavila sa radom 2017. godine – odnosno nakon odluke o izbeglicama 2015. godine – bio je taj što je sebi rekla: "Neću da bežim posle ove odluke“. Na primer, u pogledu zaštite klime, Merkelova je priznala propuste u razgovoru. Događaji kao što su finansijska ili izbeglička kriza sprečili su je da se više energije bavi drugim pitanjima.

Retrospektivno, Merkelova je branila svoju politiku prema Rusiji i odluke energetske politike koje su učinile Nemačku u velikoj meri zavisnom od ruskog gasa. "Radije bih da se gas uvozi iz Velike Britanije i Norveške, kao nekada, i Holandije. Ali oni više nisu bili dostupni. Za nas se postavljalo pitanje: skuplji LNG – za trećinu skuplji – ili jeftiniji ruski gas“, rekla je ona.

Bivša kancelarka se opirala di Lorencovom pitanju zašto joj, gledajući unazad, nije prijatno da prizna greške. "Iskreno rečeno, ne znam da li ima umirujuću funkciju ako sada jednostavno kažem nešto o čemu ne razmišljam, samo da bih sada priznala grešku“, rekla je Merkelova.

"Potreban nam je paritet – svuda“

Međutim, bivša kancelarka je rekla da je neuspeh što nije pružila dovoljnu podršku ženama. "Nisam postigla cilj koji sam želela da postignem. Broj žena u njenoj stranci pokazuje da one nisu bile dovoljno promovisane. "Potreban nam je paritet – svuda. To važi i za Bundestag, na bilo koji način“, dodala je ona.

Analizirajući sebe, Merkelovoj je i dalje teško da koristi ženski oblik, kako je objasnila bivša kancelarka. "U DDR-u sam bila fizičar. Bio sam diplomirani fizičar, tako je pisalo na mojoj diplomi“. U međuvremenu se navikla da o sebi govori kao o fizičarki. Inače nemaju pol, rekla je. 

(MONDO)