• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

NEMAČKA VAPI ZA OVIM RADNICIMA, VELIKI DEFICIT! Rade im ljudi od 60 godina - Odgovoran posao, evo koliku platu nude

Autor Ivana Lazić

Nemačka se suočava sa manjkom spasilaca na bazenima, a tamošnji mediji pišu kako sve manje dece zna da pliva.

 GetOriginalImageById.jpg Izvor: MONDO/Marko Tanasković

Nemačkoj nedostaje oko 3.000 spasilaca na bazenima i taj broj se povećava svake godine, procenjuje nemačko udruženje profesionalnih spasioca (BDS). U ovoj zemlji sve češće otvoreni bazeni ostaju zatvoreni zbog nedostatka radnika. Najčešći razlog manjka radnika je zbog velike odgovornosti koju ovaj posao sa sobom nosi i male zarade. 

"Ovaj posao obuhvata četiri u jednom: spasilac, tehničar, policajac, a ponekad i psiholog", objašnjava 61-ogodišnjak i dodaje kako je radno vreme na ovim poslovima nepovoljno, a radi se vikendima i praznicima.

Početna plata je 2.200 evra bruto. Mediji pišu kako sve manje dece zna da pliva, pa tako čak 59 odsto desetogodišnjaka ne zna da pliva. Sve više časova plivanja se otkazuje, pa se u udruženju plaše kako će Nemačka postati društvo neplivača.

"Sad moramo da skratimo radno vreme, na žalost kupača, jer nas nema dovoljno", kaže jedan od spasilaca i dodaje kako je zabrinut zbog niske zarade. Uostalom, na njemu i njegovim kolegama leži velika odgovornost: moraju da nadziru 375 kvadratnih metara vodene površine, a zato su jako malo plaćeni.

(Mondo)

Pročitajte i ovo:

Komentari 14

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Mrčela

Nešto se tu ne uklapa. Razumem da nemaju radnike za češćenje kanalizacije (neće da rade), ali da nacija od 350 mil stanovnika nema spasioce na bazenima, to je baš čudno. Mislim da se sistemski od nemaca prave budale i nesposobni ljudi. Svuda je to isto, mi mislimo da je samo kod nas. Tvrdim da se kod njih vrsi ta propaganda (kao nema radnika) da bi im uvalili islamiste. Nemci moraju da se probude hitno!

Brojke

@Mrčela Nemačka ima 80 miliona stanovnika,malo si pomešao brojke...I najstariji su narod u Evropi...nema ko da ih čuva i menja im pelene u staračkim domovima. Problem je u Kapitalističkom uređenju koje svake godine ima veće planove za rast privrede,kapitala itd i tako do beskonačnosti.Sa postojećim stanovništvom Nemačke to nije izvodljivo,ali pohlepa šake milijardera i korporacija koje vladaju je slepa i hoće radnu snagu pod svaku cenu...ukratko...

Crnogorac

Sta je 2200€ bruto na tolike troskovi zivota. Pa naravno da fali radnika, tek ce.

special image