• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

CENOVNIK KOJI MORATE ZNATI PRE ODLASKA NA ODMOR: Odraće vas ako ne vodite računa! Grčka najjeftinija, evo gde je papreno

Autor Ivana Lazić

Cene usluga u romingu razlikuju se kod mobilnih operatera, a o tome treba dobro da se infromišete pre odlaska u inostranstvo.

 Cene rominga u inostranstvu Izvor: MONDO/Stefan Stojanović

Pre odlaska na odmor, srpski turisti bi trebalo da se informišu o cenama poruka, poziva i interneta u inostranstvu, kako im ne bi stizali visoki računi za roming. Potrošnja poruka i minuta na teritoriji Zapadnog Balkana obračunava se kao i u nacionalnom saobraćaju. Ovo važi na teritoriji Albanije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Severne Makedonije, Srbije i Kosova.

Cene ovih usluga ugovorene su sa mobilnim operaterom u okviru paketa na koji se korisnici odluče prilikom kupovine. Međutim, kada je u pitanju internet, naplata funkcioniše drugačije. Tako će korisnik, kada potroši sve mobilne podatke koje ima u svom paketu, plaćati dodatnu potrošnju po posebnoj ceni. Upravo zbog toga svi operateri nude dodatke za internet koji najčešće traju nedelju dana, a cena zavisi od same ponude operatera.

Cene mobilnih usluga u Grčkoj

Cene minuta, poruka i internet saobraćaja, zahvaljujući dogovoru sa Grčkom, znatno su niže u odnosu na ostale države. Tako se cene za minut dolaznog poziva kreću od četiri do 50 dinara, odlaznog od 19 do 50, poruka od četiri do 20, dok je cena jednog megabajta interneta oko dinar.

Evropa

Cene usluga u romingu zavise od toga u kojoj zoni se nalazi država u koju korisnik putuje. Naravno, cene zavise i od operatera.

Operater A1 usluge rominga razvrstao je u tri kategorije. U prvu spadaju Evropa bez zemalja zapadnog Balkana, Grčke i Rusije, kao i Turska. U toj zoni, minut poziva, bilo dolaznog, bilo odlaznog, košta 99 dinara, slanje jedne SMS poruke košta 29, a 100 kilobajta interneta je 99 dinara, dakle jedan megabajt košta 1.014 dinara.

Za korisnike operatera Yettel postoji više zona, pa u prvu zonu spadaju Bugarska, Hrvatska, Mađarska i Rumunija, u kojima minut odlaznog poziva košta 120, dolaznog 50, SMS poruke 50, prvih pet kilobajta interneta je 9,9, a još 100 košta 100 dinara. Za ostatak Evrope, minut odlaznog poziva je 180, dolaznog 60, SMS 35, početnih pet kilobajta interneta 10, a za dodatnih 100 – 110 dinara.

Korisnici MTS-a koji će ovog leta putovati u Bugarsku, Hrvatsku, Mađarsku ili Rumuniju, minut odlaznog poziva plaćaće 102 dinara, dolaznog 36, SMS 24, a 100 kilobajta interneta 60 dinara.

U drugim Evorpskim državama, odlazni poziv košta 150, a dolazni 42 po minutu, SMS 30, a 100 kilobajta interneta 72 dinara.

Ostatak sveta

Operater A1 u ostalim državama sveta minut poziva naplaćuje 199 dinara, SMS 49, a 100 kilobajta interneta 199 dinara, odnosno 2.038 za megabajt

Destinacije poput Severne Amerike, Japana, Kanade, Kine, Maroka i u Yettel-u spadaju u jednu zonu, u kojoj minut odlaznog poziva košta 270, dolaznog 90, SMS 40, pet kilobajta 10, a dodatnih 100 košta 120 dinara. U Centralnoj i Južnoj Americi, Australiji, Brazilu, Maldivima ili Tunisu, odlazni poziv košta 400 dinara po minutu, dolazni 150, isto koliko i SMS. Pet kilobajta interneta košta 10, a dodatnih 100 je 300 dinara.

Ista je podela i u MTS-u, pa za države Azije ili SAD-a minut odlaznog poziva košta 240, a dolaznog 72 dinara, SMS je 36, a 100 kilobajta interneta 108 dinara. Minut odlaznog poziva u afričkim državama košta 360, dolaznog 90, jedan SMS je 48, a 100 kilobajta interneta 120 dinara.

(Mondo/Nova)

Pročitajte i ovo:

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image