• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

STRUČNJACI SAVETUJU - AKO IMATE NOVCA, ULOŽITE GA U POSLOVNI PROSTOR! Otkrili tajnu, evo zašto se lokali najviše isplate

Autor Katarina Saičić

Tržište nekretnina u Srbiji vredno je 7,5 milijardi dolara, a najviše novca mogu zaraditi vlasnici lokala, zaključak je panela, koji je održan u Beogradu, jednog od vodećih događaja u svetu nekretnina jugoistočne Evrope, REBEC 2023.

 Ako imate novca, uložite ga u poslovni prostor  Izvor: Mondo/Georgi Mitev Šantek

Predstavnici i lideri najvećih kompanija iz oblasti razvoja nekretnina iz više od 40 zemalja sastali su se po 16. put, od 19. do 21. juna u Beogradu. Na REBEC-u su se okupili vrhunski stručnjaci i predstavnici renomiranih projektantskih, konsultantskih i advokatskih kompanija, kao i predstavnici investitora, akedmske javnosti, državne administracije i banaka, svi koji su zaslužni za oblikovanje globalnih trendova u oblasti razvoja nekretnina.

Tržište nerketnina Srbije vredno 7,5 milijardi evra

Poredeći sa okolnim tržištima nekretnina, shodno broju stanovnika i veličini BDP-a, Srbija se polako, ali sigurno, penje ka vrhu regionalne liste, kao dovoljno prihvatljiva i održiva sa aspekta poslovnih rizika, stepena povraćaja investicija i adekvatnog kvaliteta pruženih usluga. Kao jedan od značajnijih projekata koji su trenutno u toku izdvaja se Brankov biznis centar koji će da nikne na mestu nekadašnje Beobanke na Zelenom vencu. Po završetku rekonstrukcije, Brankov će ponuditi kompanijama zakupcima moderne poslovne prostore sa površinama od 240 kvadratnih metara.

Ljubica Ralević, CFO SF1 Grupe koja je investitor ovog projekta kaže da na njemu rade u saradnji sa MPC Properties kao konsultantom.

"Oko 35 odsto prostora već je zauzeto i to pet meseci nakon što smo počeli da reklamiramo projekat", kaže ona i napominje da će ovaj biznis centar biti gotov za oko godinu dana. Ona ističe da će iz njega moći sa se vidi ceo Beograd, a da će u samoj zgradi biti lep miks maloprodajnih objekata i poslovnih prostorija", rekla je Ljubica.

Bojan Jevremović, lizing direktor MPC Properties kaže da ova kompanija iza koje stoje, od skoro radi i konsultantske usluge.

Izvor: MONDO/Uroš Arsić

"Rešili smo da podelimo svoje iskustvo i znanja, kao kompanija u kojoj je 99 odsto poslovnih prostorija zauzeto. To je nova stvar za nas", kaže on. Jevremović ističe da je za njih zanimljivo graditi ovakvu vratu objekta u samom centru grada. Govoreći o tržištu u Srbiji, on kaže da najveći zamah industriji nekretnina daju internacionalne kompanije.

"Imamo banke, međunarodne kompanije koje iznajmljiju ogromne prostore, ali dominantno prostore iznajmljuje IT i gejming industrija- rekao je on na panelu. Jevremović je istakao da njihovo iskustvo pokazuje da različite vrste klijenata traže različite stvari.

"Korporativni klijenti mahom traže Novi Beograd, kako zbog blizine auto-puta, tako i zbog posedovanja parkinga. IT kompanije više traže prostore u centru grada", rekao je on i dodaje da veruje da naša država ima dosta prostora za rast, ali da je na dobrom putu. "Velike poslovne prostore iznajmljuju multinacionalne kompanije iz Evrope, SAD, Japana. Domaće možemo da izbrojimo na prste jedne ruke", kaže on.

Čak 90 odsto tržišta u Beogradu

Bojan Jevtić, country menadžer kompanije "Coreside", ističe da na tržištu ima sve više lokalnih igrača koji se uključuju u tržište nekretnina.

"Osim Beograda, veliki razvoj beleži i Novi Sad, a ima ga i u Kragujevcu i Nišu, obrazovni centri u tim gradovim daju im zamah. Ipak, Jug Srbije je i dalje ispod radara, tu tek treba da se radi. Čak 90 odsto tržišta je ipak u Beogradu", kaže Srđan Vujičić direktor u "Conza Properties." On ističe da na tržištu ima nekoliko lokalnih kompanija koje ustvari rade autsorsing za neke strane kompanije. Učesnici panela slažu se da su ruske kompanije krenule stidljivo, sa malim zahtevima u pogledu broja potrebnih kvadrata, neke samo prolaze kroz naše tržište, druge će možda da se zadrže, jer su registrovane ovde, a u planu je otvaranje lanca ruskih kafića u Beogradu.

(MONDO/Telegraf biznis)

Možda će vas zanimati

Komentari 1

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Sporni

Posle korone, drasticno je opalo izdavanje poslovnih prostora. Pogotovo it firme su uvidele da im produktivnost nije opala kada su poslali ljude da rade od kuce. I mnogi nastavljaju tako i dalje

special image