• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

CENE OGREVA DRASTIČNO PALE, POTRAŽNJA SKOČILA! Ne oklevajte, sada je pravo vreme da se spremite za zimu

Autor Sara Gajić

Pelet, drvo i ugalj su sada jeftiniji nego prošle godine.

 Niže cene ogreva Izvor: MONDO/Stefan Stojanović

Iskustva iz prethodnih godina pokazala su da je leto najbolje vreme za nabavku ogreva.Pelet je na domaćem tržištu značajno pojeftinio, a potražnja za njim je od početka marta drastično skočila. Vlasnik firme za proizvodnju peleta "Bio Energy Point" Zoran Drakulić kaže da je cena peleta trenutno izuzetno povoljna, imajući u vidu da je prošle godine Vlada donela uredbu kojom je zabranila izvoz i ograničila cenu. Na stovarištima kažu da je cena peleta niža od prošlogodišnje za oko 10.000 dinara po toni, i prodaje se od 32.000 do 36.000 dinara. Ugalj i drva su, takođe, pojeftinili.

Cene uglja, drveta, peleta i briketa prošle godine su varirale i od februara do decembra promenile su se nekoliko puta. Tako je u oktobru pelet na pojedinim mestima dostigao rekordnu cifru od 400 evra po toni, a od avgusta do novembra bilo ga je i manje u ponudi na našem tržištu. Vlada Srbijezbog toga je donela uredbu, koja je bila an snazi zaključno sa januarom, o ograničenju cene tog ogreva na 320 evra sa PDV-om, kao i zabranu izvoza. U novembru je došlo do značajnog pada tražnje i gomilanja peleta i kod proizvođača i na stovarištima.Nakon prošlogodišnje situacije, ove godine ponuda je stabilna, priča vlasnik firme za proizvodnju peleta Zoran Drakulić i dodaje da je cena znatno niža nego prošle godine.

Cena je niža za oko 25 odsto, priča Drakulić i kaže da očekuje da cena ne bude promenjena do kraja godine."Ne verujem da će biti promena u ceni, očekujem da ostane ista, posebno jer nam je predsednik Aleksandar Vučić obećao da neće biti poskupljenja struje do kraja godine", kaže Drakulić.

Kako navodi, usled loših vremenskih prilika prethodnih nedelja, isporuka drveta je usporena, ali to ne utiče nagativno na tržište, te je uprkos tome situacija sa peletom stabilna i očekuje se da takva i ostane.

U stovarištima u glavnom gradu, cene peleta kreću se od 32.000 do 36.000 dinara po toni. Dok su potrošači uoči protekle grejne sezone bili prinuđeni da za nabavku uglja izdvajaju i do 26.000 dinara po toni, sada se ugalj "stanari" u komadu može kupiti za 15.480 dinara po toni, dok se taj ogrev na nekim mestima može naći i po ceni od čak 10.000 dinara po toni.Kubik drva trenutno se kreće oko 9.000 dinara na većini stovarišta, u zavisnosti od vrste drveta.

Sa druge strane, znatno povoljnije - drva se mogu kupiti i direktno u gazdinstvima "Srbijašuma" po ceni od 5.269 dinara po kubiku. Stručnjaci savetuju da je za kupovinu ogreva, a posebno drva, kraj proleća i početak leta najbolje vreme, a pored cene - razlog je i što drvetu treba nekoliko meseci da se prosuši i da dostigne nivo vlažnosti koji se smatra optimalnim za sagovaranje.

(MONDO/Nova)

Pročitajte i ovo

Tagovi

Komentari 3

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Bumbar

Ja bih molila da kažete gde je drvo pojeftinilo da idem da kupim!? Molim vas!

Isto...

@Bumbar I mene interesuje, gde?

James

2021 1t 200 evra, 2023 1t 300 evra? Kako je to jeftinije?

special image