• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

KOLIKO KOŠTA OGREV? Potražnja drva i peleta za grejnu sezonu u Srbiji nikad veća, a pred kupcima je veliki PROBLEM!

Autor Nikola Todorović

Sezona kupovine ogreva za predstojeću zimu je na početku, a kupci se se već našli u problemu.

 16306658021583240668slozena-drva.jpeg Izvor: RINA.RS

Ljudi u Srbiji se uveliko spremaju za zimu i već sada kupuju ogrev za zimu, a zbog povećanje potražnje, koja je znatno veća nego ranijih godina, cena drva i peleta porasla je za 30 do 50 posto nego 2021. godine.

Vršilac dužnosti generalnog direktora "Srbijašuma" Igor Braunović rekao je za RTS da zbog svetske energetske krize, a imajući u vidu značaj ogrevnog drveta u predstojećoj grejnoj sezoni, Vlada Srbije je ovo javno preduzeće proglasila energetskim.

"To znači da 'Srbijašume' treba da obrate pažnju na proizvodnju energenata, odnosno da obrate pažnju na snabdevanje onih koji proizvode energente. 'Srbijašume' spremno dočekuju ovu krizu, spremnije nego prethodnih godina", naveo je Braunović i dodao da oni inače snabdevaju toplane i da je napravljena strategija pre tri godine prema snabdevačima peleta.

"Mi se krećemo u skladu sa dozvoljenim sečivim etatom kako bismo na pravi način gazdovali šumom i od toga nećemo odstupiti. Moramo voditi računa o održivosti gazdovanja", rekao je Braunović uz napomenu da ne može da precizira koliko je potražnja za ogrevom sada veća.

Naglasio je da su cene peleta, koje idu i do 40.000 dinara, apsolutno neopravdane, kada se uzme u obzir da sirovina za jednu tonu peleta iz "Srbijašuma" košta maksimalno 8.000 dinara.

"Neopravdano su povišene cene ogreva. Kod nas je kubik drva oko 4.000 dinara, a na stovarištu, koliko čujemo, oko 8.000, ali ima tu i prevoza i drugih stvari koje utiču", kaže vršilac dužnosti generalnog direktora "Srbijašuma".

"Srbijašume" su, prema njegovim rečima, u stanju da podmire preko proizvođača peleta 110.000 korisnika što je za deset odsto više nego što ih sada ima. On je najavio sastanak sa kupcima na kojem će im reći da moraju da prikoče sa cenama ogreva jer će u suprotnom Srbijašume razmisliti kako će se ponašati u vezi sa isporukom.

On je najavio sastanak sa kupcima na kojem će biti razgovora o budućim cenama ogreva.

Anketa

Koje grejanje koristite?

  • Na drva

    28.54% (435)

  • Peć na pelet

    22.05% (336)

  • Na struju

    13.91% (212)

  • Na gas

    12.4% (189)

  • Centralno

    12.07% (184)

  • Na ugalj

    4.99% (76)

  • Etažno

    3.08% (47)

  • Nešto drugo

    2.03% (31)

  • Na lož ulje

    0.92% (14)

Koje grejanje koristite?

Rezultati

(MONDO)

Pročitajte i ovo

Tagovi

Komentari 3

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Vakcinislav

Nema drva, rat u Ukrajini.

Kovalski

Ove nedelje naš predsednik pričaće sa Putinom oko gasa i cene. Boriće se kao lav za što povoljnije uslove, i onda će uslediti dramatično obraćanje na svim televizijama o užasnoj zimi koja nas čeka, a drva i pelet će skočiti još 50 posto.

Drvoseča

Pošto jedan čovek reče da će biti najteža zima od 1945. ja sam odmah digao cenu za 3 hiljade po metru, i svaki put kad se pojavi i diže paniku, telefon počne da mi zvoni, a ja dižem cenu. Volim ga.

special image