• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

OBJAVLJEN PORESKI KALENDAR ZA JUL! Ove obaveze prve stižu na naplatu, pogledajte detaljan spisak sa datumima

Autor Aleksandar Blagić

Poreska uprava objavila je julski kalendar za plaćanje poreza po delatnostima. Prva obaveza treba da se plati već 5. jula, a poslednja krajem meseca.

 Poreski kalendar za jul 2023 Izvor: MONDO/Stefan Stojanović

Prema julskom poreskom kalendaru, prvi porez za plaćanje na red stiže već 5. jula, kada se dostavljaju obaveštenja o zaključenim ugovorima o izvođenju estradnog programa zabavne i narodne muzike i drugih zabavnih programa u maju mesecu, na Obrascu OZU. Istog dana se dostavlja i izveštaj o izvršenju obaveze zapošljavanja osoba sa invaliditetom na Obrascu IOSI, za jun mesec i uplata sredstava. Već 10. jula sledi podnošenje poreske prijave poreza na premije neživotnih osiguranja na Obrascu PP-PPNO i plaćanje poreza na premije neživotnih osiguranja za mesec jun, kao i podnošenje poreske prijave za porez na dodatu vrednost na Obrascu PPPDV i plaćanje PDV za mesec jun od strane poreskog dužnika iz člana 10. Zakona o PDV.

Sedam dana kasnije, 17. jula, plaća se akontacija poreza na prihode od samostalne delatnosti za mesec maj, akontacija doprinosa na prihode od samostalne delatnosti za mesec jun, doprinosi za sveštenike i verske službenike, domaće državljane zaposlene u inostranstvu i inostrane penzionere za mesec jun. Istog dana je rok za podnošenje poreske prijave o obračunatim doprinosima za obavezno socijalno osiguranje za osnivače, odnosno članove privrednog društva, na Obrascu PP OD-O i plaćanje doprinosa za obavezno socijalno osiguranje za mesec jun, ako i za podnošenje poreske prijave za porez na dodatu vrednost, na Obrascu PPPDV i plaćanje PDV za mesec jun.

Tog dana je na redu i podnošenje obrasca PID PDV 1 za jun mesec ako je u junu mesecu ispunjen jedan od kriterijuma za sticanje statusa obveznika PDV koji pretežno vrši promet dobara u inostranstvo, kao i plaćanje akontacije poreza na dobit pravnih lica za mesec jun, plaćanje obračunate akcize za period od 16. do 30. juna, podnošenje poreske prijave za obračun akcize za mesec jun, na Obrascu PP OA i podnošenje prijave o obračunu akcize na električnu energiju za krajnju potrošnju za jun mesec na Obrascu PP OAEL i plaćanje akcize. Na kraju meseca, 31. jula, podnose se poreske prijave za plaćanje obaveze za prihode od ugovorene naknade od autorskih i srodnih prava i ugovorne naknade za izvršen rad na koje se porez plaća samooporezivanjem za drugi kvartal 2023. godine.

Krajem meseca, prema poreskom kalendaru na naplatu stižu i doprinosi za obavezno socijalno osiguranje za neisplaćene zarade za jun 2023. godine, kao i obračunate akcize za period od 01. do 15. dana u mesecu.

(MONDO/Blic Biznis)

Možda će vas zanimati

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image