• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Srpski BDP, na blic, ozbiljno raste

Takozvana "fleš" statistička procena rasta domaćeg proizvoda u prvih šest meseci je rast od 1,6 odsto, što u RZS ocenjuju sa "značajno".

Direktor Republičkog zavoda za statistiku (RZS) Dragan Vukmirović izjavio je danas Tanjugu da je, prema prvim preliminarnim procenama, rast bruto - domaćeg proizvoda (BDP) u drugom kvartalu ove godine dostigao 1,6 odsto i ocenio da se prema kretanju statističkih pokazatelja može reći da se srpska privreda nalazi na putu oporavka.

"Mogu da kažem da, praktično, ta fleš ocena rasta BDP-a za drugi kvartal iznosi 1,6 posto. To je značajan rast", istakao je direktor RZS i objasnio da fleš ocena prethodi zvaničnoj oceni BDP-a, koja će biti tek za mesec-dva dana.

Vukmirović je podsetio da je RZS pre tri meseca prvi put objavio "fleš" ocenu rasta BDP-a za prvi kvartal, koja je iznosila 0,6 odsto, tako da Zavod nastavlja tu strategiju objavljivanja preliminarnih rezultata. On je dodao da je Zavod prvi put ove godine počeo da daje takozvane fleš ocene za kvartalno kretanje BDP.

"Ja mogu da govorim samo jezikom brojeva. Ako fleš ocena BDP, praktično, ukazuje da je došlo do rasta u drugom kvartalu od 1,6 posto, svakako, to je dokaz da se nalazimo na putu oporavka. Da li je on onoliki koliko bi mi želeli, to je pitanje. Ali, činjenica je da statistika beleži rezultate na jedan nepristrasan način i verodostojno ukazuje na kretanja u privredi. Ta kretanja su i u domenu industrijske proizvodnje vrlo dobra, i možemo da kažemo da je Srbija na dobrom putu oporavka", istakao je Vukmirović.

Odgovarajući na pitanje koje su privredne grane najviše doprinele oporavku domaće ekonomije, Vukmirović je rekao da RZS još nije radio takvu vrstu analize za drugi kvartal, pošto je reč o fleš oceni.

"Ali, ono što je u ovom trenutku poznato - to je da je industrija imala značajan rast u ovom periodu i ona je u velikoj meri doprinela rastu BDP-a", kazao je on.

(Tanjug)

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image