• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

DRAGANU OSTALE JAGODE OD BERBE, PA NAPRAVIO BIZNIS! Iz kazana potekle kapljice od čije cene BOLI GLAVA - litar košta 50€

Autor Jana Desovski

Dragan je od jagoda koje su mu ostale počeo da pravi rakiju od čije cene boli glava.

 Dragan prodaje litar rakije za 50 evra Izvor: RINA.RS

Ove godine prve jagode su na našem tržištu imale cenu od oko 500 dinara za kilogram, međutim sa pristizanjem sve većih količina cena je polako padala. Takođe, česte padavine u vreme berbe značajno su uticale na kvalitet jagode na otvorenom što je dovelo do toga da se veće količine ovih plodova prerade. Pored džema i likera na jednom imanju u selu Zagorica potekla je i rakija od ovog voća koja je prema rečima sagovornika fantastičnog ukusa.

"Ove godine imao sam malo veću količinu jagoda, a zbog uvoza ovog voća cena je brzo počela da pada i odlučio sam da neku količinu sameljem za rakiju. Odradio sam pripremu kao za dunju ili kajsiju, dodao enzime, kvasac i hranu za kvasce. Dobijena rakija je po meni izvanredna, prijatne veoma intenzivne arome, bez negativnih ukusa, kiseline", otkriva za RINU Dragan Jovanović.

Izvor: RINA.RS

Kako se rakija od jagoda retko pravi, ali i izuzetnog je kvaliteta, ovaj domaćin iz Zagorice kaže da i cena ovog pića mora biti visoka. Upravo zbog toga se i ne očekuje da će biti mnogo zainteresovanih kupaca. "Za jedan kazan kljuka potrebno je 120 kilograma jagoda plus enzimi, kvasac za voćne rakije i hrana za kvasce. Kad to pretvorimo u novac dolazi se do cifre od oko 400 evra po jednom kazanu, prosečno mi je po kazanu izlazilo oko osam litara rakije od 18 gradi. Računica je prosta, mene košta 50 evra litar", naglašava Dragan.

On dodaje da je rakiju mogao ispeći i na drugi način, uz dodatak oko 20 kilograma šećera po kazanu, čime bi povećao litražu dobijene rakije ali bi smanjio kvalitet. Kako kaže, želeo je da poradi na kvalitetu a ne na kvantitetu.

BONUS VIDEO:

Pogledajte

01:36
RAKIJA CANETA MINIĆA POSLATA KAO PRIMER ZA UNESKOVU LISTU NEMATERIJALNOG KULTURNOG NASLEĐA: Ovo je nazaslužnije za najbolju rakiju
Izvor: Kurir televizija
Izvor: Kurir televizija

 (MONDO/RINA)

Pročitajte i ovo

Komentari 3

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

nibrS

To je šećeruša i ništa drugo...

Marince

Nek stavi 100e jos bolje

Trajko

Ala je obojio

special image