Sezonski poslovi čest su izbor radnika u Srbiji, naročito mlađih. U Srbiji postoji veliki broj poslova koji se mogu obavljati od sredine aprila do oktobra, a neki od njih plaćeni su i do 1.000 evra na mesečnom nivou - istina, za tu zaradu treba dobro potegnuti. Miloš Turinski iz kompanije Infostud poslovi za Nova.rs otkriva koja su to tri najplaćenija sezonska posla u Srbiji. 

Za poslove na građevini i za poljoprivredne poslove, poslodavci nude najviše novca, kaže za Novu Miloš Turinski, ali ističe da dnevnica podrazumeva rad oko 10 sati dnevno. 

Rad na građevini 

Dnevnica za posao na građevini je oko 50 evra, ali ističe da se ona odnosi na čak 10 sata rada, a nekada bude i više. "Rad na građevini koncentrisan je najčešće na veće gradove, gde se dosta gradi. Dnevnice su otprilike svuda oko 50 evra", navodi Turinski i dodaje da poslove na građevini najviše biraju mlađi ljudi.

Branje voća

"Posao na branju voća je fizički težak, radi se oko 10 sati, na vrućini, suncu i zbog toga su preporučljivi za mlađe ljude od 20 do nekih 40 godina", navodi Turinski.  Ipak, dnevnica zavisi i od vrste voća, a kreće se od 2.500 do 6.000 dinara. "Za neke poslove branja voća, poslodavci organizuju smeštaj, hranu i prevoz. Zbog deficita radnika, to nije redak slučaj. Ali ipak, najčešće poslodavci obezbede samo hranu za radnike", priča Turinski. 

Ugostiteljski poslovi – konobarisanje

Poslove u ugostiteljstvu naš sagovornik takođe ističe kao dobro plaćene i vrlo tražene. Dnevnice za konobare kreću se oko 2.500 dinara odnosno oko 500 evra na mesečnom nivou. U ugostiteljstvu se veća zarada zapravo dobija na bakšišu, tako da poslovi konobara takođe mogu izaći i do 1.000 evra na pojedinim lokacijama – koje su prometnije.

Sagovornik navodi i da su poslovi prodavanja sladoleda sve češći, a da se plaćaju oko 300 do 350 dinara po satu. Navodi da prodavci sladoleda nisu plaćeni koliko prethodna tri nabrojana posla, ali da su traženi jer se često dobija bakšiš. Dobijanje bakšiša u slučaju prodaje sladoleda zavisi isključivo od poslodavca, ističe Turinski – nije zagarantovan kao što je slučaj u obavljanju posla konobara.

"To su poslovi koji su uglavnom namenjeni mladima, jer se dugo stoji i izloženi ste suncu. Ali kada prođete gradskim šetalištem, videćete da je zapravo veći broj starijih koji taj posao obavljaju", priča Turinski.

BONUS VIDEO:

SEZONSKI POSAO Kurir TV

 (MONDO/Nova)