U Srbiju je tokom 2022. godine došlo 219.153 ruska državljanina prema zvaničnoj statistici Ministarstva unutrašnjih poslova. Međutim, nisu svi ostali. Zaključno sa 15. majem odobrenu dozvolu za privremeni boravak ima 30.000 državljanina Rusije

Na popisu iz 2011. bilo ih je 3.247. Broj registrovanih ruskih firmi približio se cifri od 7.000. Ipak se mnogi vraćaju i zatvaraju biznise. U Beogradu je nakon dolaska ruskih državljanina došlo do niza promena. Porasla je ponuda ruskih proizvoda i kulture, a najveće posledice su skok cena kirije i stanova

Mnogi ruski državljani su odlučili da glavni grad Srbije zamene utočištem u unutrašnjosti naše zemlje. Većini je utisak isti a to je da ne planiraju uskoro da napuste Srbiju. Za deset godina broj Rusa u Srbiji je utrostručen. Na popisu stanovništva iz 2011. godine njih je registrovano tačno 3.247, dok je taj broj na poslednjem popisu u 2022, u godini kada je rat u Ukrajini otpočeo, iznosio 10.486. To ih čini 16. manjinskom zajednicom u našoj zemlji, dok su 2011. bili na 20. mestu, glase podaci Republičkog zavoda za statistiku. Trenutno ih ima više, na primer, od Nemaca, Ukrajinaca i Slovenaca.

Najveći broj njih je izabrao Beograd za svoj život i rad i to njih 7.735. Zatim po brojnosti slede Južno-bački okrug (3.076), Južno-banatski okrug (231), Sremski okrug (328) i Mačvanski (364). U Srbiji je u maju registrovano oko 30.000 državljana Rusije na osnovu odobrenog privremenog boravka, pokazuje zvanična statistika MUP-a.

Njihove priče su različite, neki su Srbiju videli kao tranzitnu zemlju, a mnogi su odlučili da ostanu jer su ovde dobro uklopili i zbog toga što ovde imaju perspektivu. Mnogi su biznise zatvorili i otišli... Neki su se vratili u Rusiju, negi otišli u neke druge zemljle.

Od 2022. ruski državljani bez viza mogu da putuju u samo šest država u Evropi, a to su Srbija, Bosna i Hercegovina, Belorusija, Turska, Gruzija i Jermenija. "Živimo u Beogradu sada, cela porodica je dobila dozvolu za boravak. Muž je našao posao kao programer u IT kompaniji, dok ja još uvek tražim posao u Srbiji, ali delimično radim za kompaniju u Rusiji. O povratku tamo ne razmišljamo", rekla je jedna sagovornica i dodala da se ni njeni prijatelji neće vraćati.

Kako je ranije ispričala, ona je sa mužem i detetom došla u Novi Sad 11. oktobra 2020. godine i tada su oboje bili u potrazi za poslom, smeštaj iznajmljivali preko Airbnb-a i pokušavali su da se snađu u novoj sredini. "Volimo Srbiju. Ako sve bude u redu, ostaćemo ovde", kratko je objasnila još jedna sagovornica K. D.

Razgovarali smo i jednim Rusom koji je bio menadžer ruskog restorana u Knez Mihailovoj ulici u Beogradu, a pored toga, prodavao je i hranu na novogodišnjem vašaru na Trgu republike. Restoran je nedavno zatvoren, a on je zbog porodičnih obaveza privremeno morao nazad u Rusiju. "Spreman sam da se vratim u Beograd, možda na jesen. Imam neke ponude srpskih kompanija za posao", rekao je Andrej. I mnogi drugi restorani koji su Rusi otvorili u prestonici su zatvoreni.

Broj kompanija i preduzetnika poreklom iz Rusije u Srbiji je za prva četiri meseca 2023. godine porastao za 37 odsto u odnosu na isti period lane, pokazuju podaci Agencije za privredne registre. Dakle, oni su vlasnici ili osnivači ukupno 6.796 privrednih društava i kompanija.

Prema zvaničnim podacima iz Registra privrednih subjekata, u periodu 1. 1 - 15. 6. 2023. fizička i pravna lica iz Ruske Federacije su osnovali 377 privrednih društava i registrovan je 2.141 preduzetnik. Broj osnovanih privrednih društva u 2022. bio je 1.034, a broj osnovanih preduzetnika je bio 3.244.

Najčešće oblasti poslovanja i u 2023. su informacione tehnologije, konsultantske delatnosti i računarsko programiranje. Dolazak ruskih programera i IT stručnjaka su primer takozvanih "belih migracija" jer su u pitanju visokoobrazovani ljudi koji svoje znanje donose na srpsko tržište. Mnogi stručnjaci se slažu da je to dobar podsticaj srpskoj privredi. Oni su se ovde zapošljavali i u stranim kompanijama, ali su prenosili i svoje stare poslove iz Rusije, usavršavajući ih ovde. U tom svetlu je zanimljiv i podatak da je tokom 2022. povećano izdavanje poslovnog prostora, kao i cene iznajmljivanje istog.

Pored stručnjaka iz tehnološke industrije i marketinga, dolaze doktori, advokati, farmaceuti, profesori, prevodioci... Ugostiteljstvo je i dalje popularno kod Rusa u Srbiji. U Beogradu je otvoreno mnoštvo restorana i kafića sa tradicionalnom ruskom hranom, a mnogi se bave i kućnom proizvodnjom i dostavom slatkiša i drugih poslastica. Pored toga, zapošljavaju se i dalje kao kuvari, konobari ili pomoćno osoblje u ugostiteljskim objektima.

Poznati su po prirodnoj kozmetici i tretmanima, pa se bave i kozmetičkim uslugama. Brojni su i ruski umetnici koji organizuju kulturne i muzičke manifestacije, festivale i izložbe. Nespecijalizovana trgovina na veliko je jedna od pretežnijih registrovanih delatnosti ruskih privrednih društava.

Ipak nisu se svi snašli. U razgovoru sa brojnim sagovornicima, rečeno je da se veliki broj onih koji odluče da odu iz Srbije ili neke druge evropske zemlje nakon privremenog boravka, ipak vraća u Rusiju jer "ne mogu da se naviknu na evropski način života" ili zbog toga što je njihova porodica ostala u Rusiji.

(MONDO/Blic)