• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

NUTELA U NEMAČKOJ DŽABAKA, A U SRBIJI VRTOGLAVICA ZBOG CENE! Jedna namirnica ipak premašila sve: 190 dinara, kod nas 550

Autor Jana Desovski

Cena 'nutele' u Srbiji je veća nego u Nemačkoj, a postoji i dobro objašnjenje za to.

 Zašto je nutela skuplja u Srbiji nego u Nemačkoj Izvor: MONDO/Lana Stošić

Pakovanje od 400 grama krema "nutela" u Nemačkoj je za 150 dinara jeftinije nego u srpskim radnjama. Ova slatka namirnica, koju Srbi često konzumiraju, u Nemačkoj košta 2,9 evra ( i to kada nije na akciji). Dakle, u Nemačkoj treba izdvojiti oko 345 dinara, dok u Srbiji isto pakovanje košta 495 dinara. 

Razlike u srpskim i nemačkim cenama namirnica koje se gotovo svakodnevno kupuju razlikuju se za bar 50 dinara, a u nekim slučajevima razlike idu i do 200 dinara. Tako biste za litar mleka, sa 3,5 procenta mlečne masti, u Nemačkoj dali jedan evro ili odnosno nešto manje od 120 dinara, a Srbiji – najmanje 175 dinara.

Pakovanje od 10 troslojnih rolni papira koje u prodavnicama u Srbiji ne može da se kupi za manje od 500 dinara, u nemačkim prodavnicama prodaje se već za 2,8 evra odnosno za oko 330 dinara, a isto toliko košta i veliko pakovanje ubrusa. Potrošač u Srbiji za deterdžent za sudove 'Feri' od 450 mililitara mora izdvojiti makar 210 dinara dok se u Nemačkoj isti proizvod može pronađi za 1,25 evra, tačnije oko 150 dinara.

Ipak, najveća razlika u ceni jeste cena maslaca, koji se u Nemačkoj može kupiti za oko 190 dinara za 250 grama – u Srbiji košta čak 400 dinara, a od pojedinih proizvođača cene idu i do 550 dinara.

Šta utiče na velike razlike u cenama?

Goran Papović iz Nacionalne organizacije potrošača, ukratko objašnjava da uvoznički lobi podmeće veće cene, a lošiji kvalitet proizvoda. Papović navodi da je cena 'nutele' na kvantaškim pijacama znatno niža nego u prodavnicama, a to i jeste realna cena proizvoda koji se nudi.

Uprkos višim cenama, kvalitet nutele koju mi kupujemo je lošiji nego onaj u Nemačkoj. "Nutela nije ista u Nemačkoj i u Srbiji. U pitanju je jak uvoznički lobi, na koji niko ne reaguje", tvrdi sagovornik Nove. On kaže i da građani Srbije često ne dobijaju proizvode iz kućne hemije istog kvaliteta kao u evropskim zemljama, iako je cena veća u odnosu na druge države.

BONUS VIDEO:

Pogledajte

00:35
Domaći sladoled na štapiću od 4 sastojka
Izvor: Instagram/_recetas_sanas_fit
Izvor: Instagram/_recetas_sanas_fit

 (MONDO/Nova)

Pročitajte i ovo

Komentari 7

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

zubac

Ma kakva Nemacka? Jel znaju oni da smo mi ekonomski tigrovi koji zive u zlatnom dobu? Ja mislim da to moze jos skuplje.

Petar

Probajte da ne kupujete dva meseca,da vidimo sta ce biti.Mogli bi i duze i samo da krenu da im isticerok trajanja i nude ih snizeno pred istek roka trajanja.Ucinili bi ste sebi uslugu i kroz zdravlje i kroz novcanik.

Neko

Zato što su socijala od države, nemaju standard kao mi,zato im je sve jeftino. Bio sam u Nemačkoj, u Maju, ušao u prodavnicu više puta, kupio osnovne potrebštine i kad mi kasirka kaže da je račun oko 30 evra,ja ostavim 50, jer dolazim iz zemlje koja je bogata,pa mi ta rzlika ništa ne znači i znam da bih ovde za to isto dao preko 50 evra.

special image