Pakovanje od 400 grama krema "nutela" u Nemačkoj je za 150 dinara jeftinije nego u srpskim radnjama. Ova slatka namirnica, koju Srbi često konzumiraju, u Nemačkoj košta 2,9 evra ( i to kada nije na akciji). Dakle, u Nemačkoj treba izdvojiti oko 345 dinara, dok u Srbiji isto pakovanje košta 495 dinara. 

Razlike u srpskim i nemačkim cenama namirnica koje se gotovo svakodnevno kupuju razlikuju se za bar 50 dinara, a u nekim slučajevima razlike idu i do 200 dinara. Tako biste za litar mleka, sa 3,5 procenta mlečne masti, u Nemačkoj dali jedan evro ili odnosno nešto manje od 120 dinara, a Srbiji – najmanje 175 dinara.

Pakovanje od 10 troslojnih rolni papira koje u prodavnicama u Srbiji ne može da se kupi za manje od 500 dinara, u nemačkim prodavnicama prodaje se već za 2,8 evra odnosno za oko 330 dinara, a isto toliko košta i veliko pakovanje ubrusa. Potrošač u Srbiji za deterdžent za sudove 'Feri' od 450 mililitara mora izdvojiti makar 210 dinara dok se u Nemačkoj isti proizvod može pronađi za 1,25 evra, tačnije oko 150 dinara.

Ipak, najveća razlika u ceni jeste cena maslaca, koji se u Nemačkoj može kupiti za oko 190 dinara za 250 grama – u Srbiji košta čak 400 dinara, a od pojedinih proizvođača cene idu i do 550 dinara.

Šta utiče na velike razlike u cenama?

Goran Papović iz Nacionalne organizacije potrošača, ukratko objašnjava da uvoznički lobi podmeće veće cene, a lošiji kvalitet proizvoda. Papović navodi da je cena 'nutele' na kvantaškim pijacama znatno niža nego u prodavnicama, a to i jeste realna cena proizvoda koji se nudi.

Uprkos višim cenama, kvalitet nutele koju mi kupujemo je lošiji nego onaj u Nemačkoj. "Nutela nije ista u Nemačkoj i u Srbiji. U pitanju je jak uvoznički lobi, na koji niko ne reaguje", tvrdi sagovornik Nove. On kaže i da građani Srbije često ne dobijaju proizvode iz kućne hemije istog kvaliteta kao u evropskim zemljama, iako je cena veća u odnosu na druge države.

BONUS VIDEO:

Domaći sladoled na štapiću od 4 sastojka Instagram/_recetas_sanas_fit

 (MONDO/Nova)